Siitä naapurin tontille rakentamisesta…

Tontinhakuprosessimme, josta Harri jo kertoikin tarkemmin, yhytti ainakin minut usein pohtimaan – tai oikeammin surkuttelemaan – kahta kysymystä: Miksi hyvän tontin löytäminen on niin vaikeaa? Ja miksi tuntuu, että sille kuuluisalle ”naapurin tontille” olisi paljon helpompi sovitella niitä unelmien talopohjia?

Kaikki talonrakennusprojektit lähtevät liikkeelle tontin etsimisestä, löytämisestä ja ostamisesta / vuokraamisesta. Mutta harva lähtee rakentamaan taloa sen takia, että pääsee hankkimaan itselleen sen unelmien tontin. Ainakin minulla on vuosia poltellut takaraivossa lähinnä kuva siitä täydellisestä talosta, omasta kodista. Tontti on tuntunut lähinnä välttämättömyydeltä, jolle tuo ruusuinen unelma asetellaan somasti.

Karu totuus kodin rakentamisen realiteeteista iskee vasta siinä vaiheessa kun tonttia ryhdytään oikein toden teolla etsimään. Pääkaupunkiseudulla tontin etsijät törmäävät heti kolmeen ongelmaan: etäisyydet, hinta ja rakennettavuus. Etsinnän aikana alkaa tuntua, että kaikki hyvät tontit ovat vähintään 50 km päässä kaikesta – tai ainakin työpaikasta. Jos sitten sattuu löytämään jonkin pläntin ”kohtuullisen” (~45 min) joukkoliikennematkan päästä työpaikalta, hinta alkaa jo olla kipurajalla tai reilusti sen yli. Vielä enemmän saa nähdä vaivaa, että löytää ylipäänsä rakennettavuudeltaan kohtuullisen pläntin, joka ei ole jo jonkun rakennetun omakotitalon pohjoisen puoleisella takapihalla oleva 300 neliön määräala louhikkoista savimaata.

Kun sitten onni sattuu ns. potkaisemaan huopatossulla takapuoleen, ja löytää sen hyvän tontin kohtuullisen etäisyyden päästä työpaikasta, kohtuulliseen hintaan ja vielä kohtuullisen rakennettavan, tuntuu kuin olisi selvinnyt juoksukisassa maaliin – ei voittajana, mutta ei ihan viimeisenäkään. Samalla joutuu kuitenkin toteamaan, että se takaraivossa poltellut kuva kodista ei enää sovikaan työllä ja tuskalla hankitulle tontille. On luopumisen hetki.

Peiliin en kehtaa vilkaista, joten syytän talotehtaita ja niiden unelmia pursuavia kuvastoja, joissa ideaalipohjia myydään ideaalitonteille. Väitän, että suurin osa kuvastojen taloista on järkevästi rakennettavissa ainoastaan sellaisille tonteilla, jotka sijoittuvat kulkuväylän (tie) etelä tai länsipuolelle, jolloin sisääntulo sijoitetaan kulkuväylän puolelle talon pohjoiselle tai idän puoleiselle sivulle ja oleskelutilat sekä terassit talon etelän tai lännen puoleiselle sivulle. Ja tällainen ideaalihan myy! Ainakin mielikuvana siinä vaiheessa kun tontti on vielä haussa.

Jos talotehtaat aidosti haluavat edistää myyntiään myös pääkaupunkiseudun ”hankalille” tonteille, eikö unelmia myyvien esitteiden pitäisi lähestyä kysymystä talon valinnasta nimen omaan tontin asettamien vaatimusten näkökulmasta. Talokirjojen sivuilla kyllä jauhetaan mahdollisuutta toteuttaa myös yksilöllisesti suunnitteltuja, rakennuttajien omiin luonnoksiin perustuvia taloja, mutta jo seuraavassa virkkeessä korostetaan, miten esitteiden sivuille kootut valmiit pohjat on loppuun asti mietittyjä, parhaita mahdollisia ratkaisuja. Kuitenkin sivu toisensa jälkeen esitellään samaa ratkaisua vain hieman muunneltuna. Ainakin minulla menee esitteitä selatessa usko talotehtaiden kykyyn tuotta mitään muuta kuin sitä ”perusbulkkia”. Ja ”pikkulinnut” ovat korvaani sirkuttaneet, että moni yksilöllisiä toteutuksia mainostaneista talotehtaista perääntyy siinä vaiheessa kun asiakas esittee heille oman näkemyksensä asianmukaisesta, juuri asiakkaan tontille sopivasta talopohjasta.

Jos kritisoi, pitää esittää myös ratkaisuehdotuksia. Kas tässä, vapaasti käytettävänä ideana esitän, että valistunut talotehdas tuottaa nettisivuilleen (esim. flashina) työkalun, jossa mahdollinen talopaketin ostaja ensin ruksaa valintalistasta tonttinsa perusominaisuudet, kuten mistä suunnata tontille tullaan, mihin suuntaan sijoittuisi oleskelupiha, minkä kokoinen ja muotoinen rakennusala (ja tontti) suunnilleen on. Sitten ”klick” haku-nappia ja palvelu tuottaisi listauksen sellaisista talomalleista, jotka kävisivät määritetylle tontille. Haun tuottamia ehdotuksia voisi sitten mällätä tontille ja pohtia mikä ehdotetuista tuntuisi parhaalta. Kaikkia ”kirvesvarsia” ei em. kaltaisessa palvelussa ehkä pysty huomioimaan, mutta ihan perusjuttujen, kuten kulku- ja ilmasuuntien huomioiminen on jo hyvä alku.

Meillä on siis hyvä arkkitehti haussa. :-)