Vinkkejä ja suosituksia

Suunnitteletko omakotitalon rakentamista? Lue tästä rakentamisen keltanokan vinkit ja suositukset!

Vinkit

Kerään tänne matkan varrella mieleen tulevia vinkkejä rakentamiseen ja rakennuttamiseen liittyen. Nämä eivät ole mitään ehdottoman oikeita tapoja toimia, vaan perustuvat omiin kokemuksiimme ja eri mieltäkin saa olla. Ja vaikka osa vinkeistä on vähän kieli poskessa kirjoitettuja, on näissä totta ainakin toinen puoli.

Ennen projektia

 1. Hanki lehmän hermot, sillä niitä tulet tarvitsemaan. Ja paljon.
 2. Jos sinulla vielä ei sellaista ole, osta älypuhelin jolla pääset sähköpostiin mistä ja milloin tahansa, ja jolla aukeavat PDF-, yms. -liitteet. On erittäin kätevää kun tontilla tai neuvotteluissa saa tarvitsemansa postit ja suunnitelmat auki. iPhone ainakin on toiminut tässä tarkoituksessa hyvin.
 3. Hanki myös printteri-kopiokone-skanneri. Erityisesti tuo skannausominaisuus on ollut kovassa käytössä skannatessa laskuja sähköpostiin lähetettäväksi pankille lainan nostoa varten.
 4. Hommaa työpaikka jossa katsotaan läpi sormien sitä että välillä käytät työajasta jopa 90 % rakennusprojektin hoitamiseen ja juokset asioilla työajalla jatkuvasti.
 5. Hoida rahoitus kuntoon. Lisää kuvittelemiisi kustannuksiin vähintään 25 % ja tarkista rahoitus uudelleen. On ihan sama kuinka paljon rahaa rakentamiseen varaat, kaiken saat kuitenkin helposti kulutettua, joten ei huolta. Rakentamisen rahayksikkö on 10 000 €.
 6. Varaa suunnitteluvaiheeseen reilusti aikaa. Vuosi ei ole ollenkaan liikaa. Rakentamisen aikayksikkö on yksi viikko.
 7. Unohda taloesitteet ja äläkä luo kovin tarkkoja mielikuvia tulevasta talosta ennen kuin sinulla on tontti. Haaveilemasi talo ei nimittäin kuitenkaan sovi tontille jonka satut saamaan (ainakaan pääkaupunkiseudulla).
 8. Muista vertaistuki ja kuuntele jo rakentaneiden vihjeitä, mutta älä usko heitä sokeasti. Perusta vaikka blogi ja ole yhteydessä muihin bloggaajiin. Liitä blogisi osoite tarjouspyyntöihin, se saattaa auttaa saamaan parempaa palvelua. Ja liity esim. Facebookin Raksakimppa-ryhmään. Saat rahanarvoisia neuvoja ja ideoita, sekä esim. tietoja mahdollisista tekijöistä ja voit vaikka myydä ylimääräisiksi jääneitä tuotteita. Lisäksi se lohduttaa kummasti, kun huomaat muidenkin olevan samassa suossa.
 9. Varaudu siihen että projektin jossain vaiheessa tulee yllätyksiä. Näin iso projekti menee hyvin harvoin läpi ilman mitään takaiskuja. Yllätykset voivat olla taloudellisia, teknisiä, aikataulullisia ja kaikkia yhdessä tai erikseen. Tai sitten jotain ihan muuta. Luen esim. tämä blogikirjoitus ja erityisesti sen kommentit. Kun olet ainakin henkisesti varautunut ongelmiin, niin sitten kun ”shit hits the fan”, voit keskittyä ongelman ratkaisemiseen eikä tarvitse menettää yöunia sen takia.

 Suunnittelu

 1. Ota selvää asioista ja muista esisuunnittelu. Mieti etukäteen mitä haluat talolta ja tontilta. Tee toivelista ja tilaohjelma.
 2. Muista että talo tulee suunnitella tai vähintään asemoida tontin mukaan. Et kuitenkaan malttanut jättää niitä taloesitteitä rauhaan joten olet selannut sata kiloa taloesitteitä läpi vain todetaksesi ettei yksikään talomalli istu tontillesi mitenkään päin. On siis aika hommata arkkitehti viimeistään tässä vaiheessa. Se ei välttämättä ole niin kallista kuin luulet. Jopa puolella rakentamisen rahayksiköllä pääsee pitkälle.
 3. Kun olet miettinyt toivelistan ja tilaohjelman tarkkaan, arkkitehti saa talon kohdalleen vain muutamilla luonnoksilla, joten säästät tässä kohtaa himpun verran rahaa. Toisinaan nimittäin luonnoksia tehdään parikymmentäkin, eikä se ole ilmaista.
 4. Muista että joudut itse asumaan talossasi ja vielä maksamaankin koko lystin (sekä rakentamisen että asumisen) joten suunnittele sen mukaan. Rakentamisen lisäksi jokainen neliö pitää lämmittää ja siivota.
 5. Tarkkaile tulevia kustannuksia koko ajan. Viisaat sanovat että suurin osa kustannuksista lyödään lukkoon suunnitteluvaiheessa.
 6. Ole rohkea ja uskalla aloittaa suunnittelu alusta jos kustannukset uhkaavat karata käsistä. 
 7. Vaikka miten yrittäisit tehdä budjetista täydellistä, asiantuntijoiden avullakin, siitä jää joka tapauksessa pois monia pikkujuttuja joista sitten tulee yhteensä aika paljon. Samoin ammattilaistenkin antamat eri kokonaisuuksien hinta-arviot tuppaavat olemaan alimitoitettuja ja kun kaikkien niidenkin kustannukset kasvavat toteutusvaiheessa, myös siitä tulee iso kasa rahaa. Varaa siis budjettiin tarpeeksi löysää (vähintään se 10 %, mielummin enemmän). Oikeasti, sellaista jota et voi edes kuvitella saavasi kulutettua mihinkään, koska olet jo huomioinut ihan kaiken mahdollisen ja mahdottomankin, omasta ja asiantuntijoiden mielestä. Ei jos, vaan KUN olet käyttänyt nämäkin rahat, lähetä allekirjottaneelle kiitoskirje.
 8. Jos onni potkii ja satut saamaan projektiisi ammattilaisen, joka oikeasti tietää mitä rakentaminen maksaa, usko häntä. Älä ajattele ettei se nyt noin kallista voi olla. Voi se! Ja usein vielä kalliimpaakin, jos se tehdään kunnolla. Ja erityisen kallista on tehdä ensin halvalla ja sitten uudestaan hyvin.
 9. Älä kuvittele säästäväsi huimia summia tekemällä itse. Et kuitenkaan voi rakentaa sitä ilmanvaihtokonetta, ontelolaattaa tai ikkunaa, etkä porata maalämpökaivoa. Sitä paitsi itse tekeminen kestää paljon kauemmin, varsinkin oman työn ohella, ja sillä aikaakin täytyy asua jossain ja maksaa siitä.
 10. Hyödynnä suunnitteluvaihe myös etsimällä tekijöitä ja pyytämällä tarjouksia kaikesta mahdollisesta. Se helpottaa kustannussuunnittelua. Ja rakennusvaiheessa on muutakin tekemistä kuin kilpailuttaa toimittajia.  
 11. Yritä saattaa suunnitteluvaihe täysin loppuun ennenkuin rakennustyöt tontilla alkavat. Se säästää hermoja. 
 12. Jos aiot rakentaa talvella, kannattaa etukäteen valita vähäluminen talvi. On paljon helpompaa jos ei tarvitse joka välissä taistella valtavien lumimäärien ja pakkasen kanssa.
 13. Jos teetät talopakettia arkkitehdin suunnitelmien mukaan ole erittäin tarkkana talotehtaan tarjouksen ja sopimuksen kanssa. Vaikka olisit pyytänyt tarjouksen arkkitehdin suunnitelmien mukaan, tarjous / sopimus ei välttämättä kaikilta yksityiskohdiltaan ole sitä. Meillä esim. yhden räystään rakenne tuli suunnitellusta erilaiseksi koska sitä ei kukaan huomannut sopimusvaiheessa. 
 14. Muista että esim. 20 000 €:n autoa suunnitellaan useita vuosia kymmenien miljoonien budjetilla ja
  niissä on silti vikoja. Useamman sadantuhannen euron talo suunnitellaan
  yleensä parissa kuukaudessa muutamien tuhansien eurojen budjetilla. Luuletko vielä saavasi virheettömän tuotteen?
 15. Kysele. Jos et tiedä jotain, kysy. Jos luulet tietäväsi jotain, kysy. Jos tiedät jotain, kysy silti. Ei ole tyhmiä kysymyksiä, on vain tyhmiä jotka eivät viitsi ottaa asioista selvää.

Rakentamisen tarjouspyynnöt, tarjoukset ja sopimukset

 1. Ennen tarjouspyynnön lähettämistä kannattaa soittaa ja kysellä kiinnostusta ja aikataulua. Lähetä tarjouspyynnöt hyvissä ajoin. Soita perään. Sähköposteihin ei useinkaan reagoida ilman soittoa. Kun on kulunut yksi rakentamisen aikayksikkö (siis viikko) eikä mitään ole kuitenkaan kuulunut, soita uudelleen. Toista edellämainittua kunnes saat tarjouksen tai kyllästyt.
 2. Tingi.
 3. Jos rakennusalalla joku tarjoaja on nopea, aktiivinen ja oma-aloitteinen, hyväksy tarjous. Heti.
 4. Valitse vastaaviksi, suunnittelijoiksi, urakoitsijoiksi yms. mieluusti vain tuntemiasi tai muutaman luotettavan tahon suosittelemia henkilöitä tai yrityksiä. Varmista että varsinkaan vastaavalla työnjohtajalla ei ole kytköksiä talotoimittajaan tai urakoitsijaan; kts. Villa Painajainen -blogi.
 5. Vastaa myös hylkäämillesi tarjoajille.
 6. Aloita erityisesti maanrakennus- ja perustusurakan tarjouspyynnöt ja urakkaneuvottelut ajoissa. Tarkoittaa siis ainakin puoli vuotta ennen ajateltua aloitusta.
 7. Tilaa myös vesi,- sähkö,- ja teleliittymät ajoissa. Toimitusajat ovat pitkiä. Sama voi koskea esim. betonielementtejä, ontelolaattoja, ikkunoita ja ovia.
 8. Muista että loppujen lopuksi olet itse vastuussa ihan joka asiasta. Jos
  et selvitä asioita etukäteen ja sovi niistä tarkasti, on jälkikäteen turha
  kiukutella muille.

Rakennustyöt

 1. Varaudu siihen että jossain vaiheessa joku asia myöhästyy kuitenkin. Pahasti. Ja kun yksi asia myöhästyy, se todennäköisesti myöhästyttää muitakin kertautuen matkalla. Eli jos alkuvaiheessa joku asia myöhästyy kuukauden, lopussa se on helposti kasvanut neljäksi kuukaudeksi.
 2. Hanki halpa (tai miksei kalliskin jos budjetissa on varaa) pakettiauto raksatarpeiden kuljetusta varten. Likaisia, isoja tai painavia tavaroita on mukavampi kuljettaa pakulla. Esim. kaakelit ovat erittäin painavia ja henkilöautolla kuljetettaessa saa tehdä sata reissua. Meillä koko talon kaakelit painoivat lähes 3000 kiloa ja vielä 500 laasteja yms. siihen päälle. Varmistu että pakussa on takana sivuille aukeavat pariovet tai tarpeeksi leveä liukuovi sivulla, silloin sinne saa lastattua kuormalavoja trukilla. Pakun voi myydä raksaprojektin valmistuttua, jolloin siitä toivottavasti saa vielä lähes omansa pois.
 3. Muista vielä tämä yksi raksa-alan sanonta: ”Vain kaksi seuraavista kolmesta voi toteutua samaan aikaan: halvalla, hyvää ja nopeasti.”
 4. Kun sinulla on hyvät suunnittelijat, suunnitelmat, valvoja ja tekijät, luota heihin ja anna heidän tehdä töitä rauhassa, äläkä sekaannu joka asiaan. Muutenkin asiat lutviutuu usein paremmin kun pyydät ammattilaisia keskustelemaan keskenään.
 5. Käy kuitenkin paikan päällä usein. Älä usko, että kaikki tieto kulkisi suunnittelijalta tekijöille tai tekijältä toiselle. Älä pidä edes itsestään selviä asioita itsestäänselvyytenä, vaan varmista kaikki. Moneen kertaan. Tarkista asioita itse (esim. mittoja, kts. tämä kirjoitus) ja pidä langat tiukasti omissa käsissä.
 6. Talot rakennetaan pölystä, roinasta ja roskista, ja niitä jää aika paljon yli. Käy siis joka välissä raksalla myös siivoamassa.
 7. Pidä huolta että tavarat pysyvät oman tontin puolella. Näin pääset loppujen lopuksi helpommalla. 
 8. Suojaa kunnolla ulos jäävät tavarat jotka ei saa kastua. Tuuli vie pressut yllättävän helposti, jos ne eivät ole sidottu kiinni. Pelkkä paino pressun päällä ei välttämättä riitä.
 9. Kun talven alla (tai talvella) tontille tulee rakennustarvikkeita, ota valokuva tavaroiden sijaintipaikasta. Silloin ne on helpompi löytää lumihangen alta tarvittaessa.
 10. Joka asiasta ei ole välttämätöntä stressata, kyllä se talo valmistuu vähemmälläkin.

  Ja viimeisenä vinkkinä ehkä se tärkein: asenne ratkaisee eli yritä nauttia projektista!

  Jatkuu myöhemmin…

  Lisää vinkkejä löytyy blogin teksteistä joissa tunnisteena on ”vinkki”.

  Kommentit vaikka vieraskirjaan.

  Suositukset

  Talo Täplän väki suosittelee allamainittuja, itse käyttämiämme yhteistyötahoja. Kaikki ovat olleet oikein mukavia ja (talotehdasta lukuunottamatta) pysyneet sovituissa aikatauluissa. Lisäsin listaan vielä muutaman ensiksi mieleen tulleen luonnehdinnan.

  Talopaketti ja autotalli
  Teri-Talot Oy
  Pääosin hyvä laatu, erinomaiset pystyttäjät ja kohtuullisen toimiva reklamaatioiden käsittely.

  Arkkitehti, pääsuunnittelija
  Tapani Kivinen, arkkitehti SAFA
  Asiakaslähtöinen ja monipuolinen.

  Vastaava työnjohtaja
  Esa Perho RI, AKK, HTT
  Insinööritoimisto Esa Perho Oy
  Tarkka ammattilainen, päätyökseen opettaa rakennusalaa.

  Rakennesuunnittelija
  Anders Westerlund, DI
  Insinööritoimisto Anders Westerlund Oy Ab
  Asiantunteva, asiakaslähtöinen ja joustava. 

  LVI-suunnittelija
  Timo Rautiainen
  LVI-toimisto T. Rautiainen
  Teki meille hyvät suunnitelmat, on avulias ja neuvoo mielellään. Meillä yhteistyö on toiminut hyvin, mutta olen kuullut muunkinlaisia kokemuksia, joten tämä ehkä varauksella.

  Sähkösuunnittelu ja urakointi
  Terawatt Oy
  Suunnittelun hinta vähennettiin urakasta. Homma toimii hyvin, myös reklamaatioiden osalta.

  LVI-urakointi
  Pasi Kapanen
  LVI Kapanen Ky
  Joustava, tekee kaiken tarpeellisen vaikkei itselle kuuluisikaan. Erittäin suositeltava!

  Maalämpö ja lattialämmitys
  Tom Allen Oy
  Todellinen ”avaimet käteen”-toimitus, tarjouksen hinta ei ollut painettu keinotekoisesti alas liian pienellä pumpulla.

  Keittiösuunnittelu
  Jani Luukkonen
  Puustelli Vantaa
  Asiakaslähtöinen, ehdottomasti paras suunnitelma kilpailutetuista.

  Portaat
  Taitotuote Oy
  Joustava, erinomainen palvelu ja kohtuulliset hinnat.

  Takka
  Tulikivi-studio, Tammisto
  Joustava, esim. hormin vaihto teräshormista muurattuun ei tuottanut ongelmia kaupanteon jälkeen.

  Liukuovi/lasiseinä
  Profin Oy
  Hyvä palvelu ja hieno tuote.

  Kattoturvatuotteet
  KT Kourutalo Oy
  Vaivaton ja nopea.

  Autotallin lattian pinnoitus
  Suomen Epoksilattiat Oy
  Homma sujui täsmälleen aikataulussa, lattiasta tuli juuri sellainen kuin
  luvattiin ja lasku oli sentilleen kuin tarjouksessa.

  Puutavara ja muut tarvikkeet
  Puukeskus Kivenlahti / Rakentajamyynti
  Hyvä palvelu.

  Telineet
  Insinööritoimisto Silta ja Teline Oy
  Hyvät telineet ja ylivoimainen hinta verrattuna moniin muihin.

  Perustukset
  Varma-perustus Oy
  Nuoria kavereita, mutta kovia tekemään töitä.

  Paalutus
  Teräspaalutus Tamminen Oy
  Paalut osuivat kohdilleen just eikä melkein. 

  Maansiirto- ja kaivuutyöt
  Maarakennus Elg Oy
  Käyttävät omia aivojaan oma-aloitteisesti ja tekevät loistavaa työtä. Erittäin suositeltava!

  Maaperätutkimus
  Uudenmaan Pohjatutkimus Oy
  Vastaus tarjouspyyntöön tuli 16 minuutissa!

  Muutkin tuossa vasemmassa reunassa mainitut
  yhteistyökumppanit ovat toimineet toistaiseksi ihan kohtuullisen hyvin,
  eikä heistä ole pahaa sanottavaa.

  Musta lista

  Lasistamo Oy
  Useista lupauksista huolimatta ei toimittanut peilejä, kts. tämä kirjoitus.

  Tutustu myös suunnitelmiin, taustatietoihin, usein kysyttyihin kysymyksiin tai jätä viesti vieraskirjaan!  

  292 vastausta artikkeliin ”Vinkkejä ja suosituksia

  1. Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too fantastic. I really like what you have acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it sensible. I can’t wait to read far more from you. This is really a great web site.

  2. I just want to tell you that I’m very new to blogging and seriously liked you’re web page. More than likely I’m planning to bookmark your website . You really come with impressive well written articles. Thanks a bunch for sharing with us your blog.

  3. I would like to show my affection for your generosity supporting persons who really need assistance with the concern. Your very own dedication to passing the message all over was certainly insightful and have regularly permitted regular people much like me to realize their goals. Your interesting instruction denotes a lot to me and a whole lot more to my mates. Many thanks; from everyone of us.

  4. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

  5. I would like to show some appreciation to the writer just for rescuing me from such a circumstance. As a result of surfing around through the world wide web and meeting strategies which were not productive, I was thinking my entire life was well over. Existing without the answers to the difficulties you have resolved by means of your good write-up is a crucial case, and ones which may have adversely affected my entire career if I had not discovered your site. Your own skills and kindness in touching all the pieces was excellent. I don’t know what I would have done if I had not come upon such a step like this. I can also at this time look ahead to my future. Thanks a lot very much for the impressive and effective help. I will not think twice to endorse your web sites to anyone who desires guidance on this situation.

  6. It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or suggestions. Perhaps you could write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!

  7. My husband and i have been now lucky when Michael managed to finish off his basic research out of the precious recommendations he discovered from your web page. It’s not at all simplistic to just happen to be offering solutions which often other folks could have been trying to sell. So we know we now have you to appreciate for this. Those explanations you made, the straightforward website navigation, the friendships you can help engender – it’s all powerful, and it is leading our son in addition to us understand the concept is enjoyable, and that is truly pressing. Many thanks for all!

  8. I together with my buddies have already been reading through the good information and facts on the blog and suddenly got a horrible feeling I had not expressed respect to the web blog owner for those techniques. Most of the men appeared to be excited to read them and have clearly been loving them. Many thanks for being indeed kind and also for settling on this kind of ideal tips millions of individuals are really eager to discover. Our own sincere regret for not expressing appreciation to you earlier.

  9. What i do not realize is if truth be told how you are no longer actually a lot more well-favored than you may be right now. You are so intelligent. You recognize thus considerably relating to this topic, made me in my opinion consider it from a lot of varied angles. Its like men and women don’t seem to be involved unless it¡¦s one thing to accomplish with Girl gaga! Your own stuffs great. All the time take care of it up!

  10. I am just commenting to make you understand what a fantastic discovery our princess obtained viewing your site. She even learned many details, which included what it’s like to have an incredible teaching spirit to let other individuals smoothly master several advanced matters. You undoubtedly exceeded our expected results. Many thanks for presenting these useful, healthy, revealing and also fun tips about that topic to Janet.

  11. You actually make it seem so easy together with your presentation but I to find this topic to be actually something that I believe I might never understand. It sort of feels too complex and very large for me. I am taking a look forward in your subsequent put up, I will try to get the hang of it!

  12. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this web site. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has encouraged me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

  13. I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this website. I am hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has inspired me to get my own web site now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a great example of it.

  14. Thank you so much for giving everyone a very brilliant chance to read from this website. It’s usually so awesome plus packed with fun for me and my office friends to visit your web site nearly 3 times weekly to study the new stuff you will have. And of course, I am also always contented with all the attractive tactics you serve. Some 3 ideas in this post are undoubtedly the most effective I’ve ever had.

  15. I intended to write you the bit of word to help give many thanks yet again with your fantastic techniques you have documented on this website. It is quite generous with you to convey without restraint what exactly some people could possibly have distributed for an e book to help with making some bucks for themselves, chiefly since you could have done it if you wanted. The concepts in addition acted to provide a good way to recognize that other people have the same eagerness similar to my own to grasp a great deal more with regards to this problem. I’m sure there are numerous more fun opportunities up front for individuals that read carefully your site.

  16. Great ¡V I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

  17. I’m just writing to make you know what a fantastic discovery my child developed using your web page. She came to find many issues, not to mention how it is like to have a great helping character to get folks with no trouble fully grasp certain grueling things. You actually did more than our own expectations. I appreciate you for churning out the great, healthy, educational and also unique tips about your topic to Jane.

  18. In this great style of things you’ll receive an A just for effort. Exactly where you actually confused us was inside your facts. You know, they say, details make or break the argument.. And it couldn’t be much more accurate here. Having said that, let me reveal to you just what exactly did deliver the outcomes. The writing can be pretty persuasive and that is possibly the reason why I’m taking the effort to comment. I do not make it a regular habit of doing that. Second, although I can easily notice the jumps in logic you make, I am surely not convinced of just how you appear to connect your concepts that produce the actual conclusion. For correct now I will subscribe to your position nevertheless wish in the near future you truly connect your dots a lot better.

  19. Can I just now say such a relief to get somebody who genuinely knows what theyre discussing on-line. You undoubtedly learn how to bring a difficulty to light and produce it critical. The diet actually want to read this and appreciate this side from the story. I cant believe youre no a lot more well-known simply because you undoubtedly provide the gift.

  20. Either double major with journalism and creative writing, or a ”good” school in an urban area where I could major in journalism and minor in creative writing? I’m only a sophmore in high school but I know I love to write and I don’t know what I’d enjoy more as an actual career, journalism or creative writing. What would be the best college for someone like me?.

  21. Simply desire to say your article is as surprising. The clarity in your post is just nice and i can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work.

  22. I have been browsing on-line more than three hours lately, yet I by no means discovered any attention-grabbing article like yours. It is pretty price enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the internet will likely be a lot more helpful than ever before.

  23. I enjoy you because of every one of your work on this blog. Ellie loves working on internet research and it’s easy to understand why. Almost all learn all relating to the compelling means you offer great secrets through your website and as well welcome contribution from some other people about this subject then our princess has always been discovering a whole lot. Take advantage of the rest of the new year. You’re the one doing a tremendous job.

  24. Just want to say your article is as amazing. The clarity in your post is simply cool and i can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

  25. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is excellent blog. A great read. I will certainly be back.

  26. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossips and net and this is really annoying. A good website with exciting content, that is what I need. Thanks for keeping this web-site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

  27. What i do not realize is if truth be told how you’re now not really a lot more neatly-favored than you may be right now. You are so intelligent. You already know therefore considerably in relation to this subject, made me in my opinion imagine it from numerous numerous angles. Its like women and men aren’t fascinated until it is something to do with Girl gaga! Your own stuffs excellent. All the time handle it up!

  28. I’m writing to let you know of the superb experience my friend’s princess obtained going through your blog. She discovered a lot of things, most notably what it’s like to possess an ideal teaching style to get many others without hassle know just exactly chosen complex subject matter. You undoubtedly surpassed readers’ desires. I appreciate you for providing those precious, safe, edifying as well as easy tips on that topic to Kate.

  29. Have you ever considered about adding a bit bit far more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and everything. Nevertheless consider if you added some fantastic pictures or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and clips, this web site could surely be among the most beneficial in its field. Wonderful weblog!

  30. Thank you for sharing excellent informations. Your site is very cool. I’m impressed by the details that you¡¦ve on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and simply couldn’t come across. What a great web-site.

  31. Needed to create you one tiny observation to help say thanks a lot yet again about the remarkable secrets you have provided in this article. It has been so extremely generous with people like you to supply without restraint exactly what some people might have marketed as an e-book to earn some money for themselves, even more so considering that you could have tried it in case you decided. The guidelines additionally acted to be a great way to fully grasp that the rest have the identical interest the same as my very own to find out very much more on the topic of this problem. I am sure there are several more pleasant times up front for people who view your website.

  32. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this website. I’m hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a great example of it.

  33. Have seen and heard about such an insect for the first time. I really like being aware of about different forms of insects and animals. The life cycle on the insect shared in here seems to become quite fascinating. Will appear forward to more such exciting posts.

  34. Needed to post you the bit of remark so as to say thanks a lot yet again relating to the magnificent tactics you have contributed on this website. It was really extremely generous of people like you to grant without restraint all that many of us might have offered for sale as an e book to end up making some profit for themselves, specifically seeing that you might well have tried it in the event you considered necessary. The tactics as well served as the good way to be aware that most people have similar zeal much like my own to figure out a whole lot more pertaining to this problem. I know there are numerous more enjoyable times up front for individuals that see your blog.

  35. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

  36. hey there and thank you for your information – I have definitely picked up something new from right here. I did however expertise a few technical points using this web site, as I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and could look out for much more of your respective interesting content. Ensure that you update this again soon..

  37. I’ve been browsing on-line greater than three hours nowadays, but I by no means found any interesting article like yours. It¡¦s lovely worth sufficient for me. In my view, if all web owners and bloggers made excellent content material as you did, the internet shall be much more helpful than ever before.

  38. I precisely wished to appreciate you yet again. I do not know what I might have sorted out without the creative ideas contributed by you on my topic. Previously it was a daunting dilemma in my opinion, however , spending time with a new specialised technique you managed the issue took me to cry with fulfillment. I’m thankful for your service and even hope that you really know what an amazing job you happen to be doing instructing the mediocre ones by way of a site. Most probably you have never encountered any of us.

  39. It’s the best time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or suggestions. Maybe you could write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!

  40. I’ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or weblog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site. Studying this info So i am happy to express that I’ve a very excellent uncanny feeling I found out exactly what I needed. I such a lot no doubt will make certain to do not disregard this site and provides it a glance on a relentless basis.

  41. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog. I am hoping the same high-grade website post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a great example of it.

  42. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too wonderful. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it smart. I cant wait to read far more from you. This is actually a tremendous web site.

  43. Great ¡V I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

  44. Thanks for sharing superb informations. Your web-site is so cool. I am impressed by the details that you¡¦ve on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and just could not come across. What an ideal web site.

  45. I just wanted to construct a small message in order to say thanks to you for some of the great strategies you are posting on this website. My time intensive internet lookup has at the end of the day been rewarded with high-quality content to exchange with my close friends. I ’d admit that many of us site visitors are rather fortunate to live in a fabulous place with many outstanding people with insightful solutions. I feel very much privileged to have encountered your website page and look forward to tons of more awesome minutes reading here. Thanks once again for all the details.

  46. I enjoy you because of every one of your efforts on this site. My aunt enjoys participating in investigation and it is simple to grasp why. We all hear all about the powerful mode you produce practical techniques through the blog and as well recommend contribution from others on that article while our own girl is always becoming educated a lot of things. Have fun with the remaining portion of the year. Your performing a tremendous job.

  47. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

  48. This data is bit incomplete, I should say that the homework was done fantastic, perhaps the biggest issue emerged in the event you experimented with build this information and also offer the item. Undoubtedly took action now your easiest and i get pleasure from the point that this will support too, you ought to study alternative posts in addition to create your personal posting surely concise plus surely comprehensible. I will Pm anyone a lot of the strings concerning this theme so that the when men and women go to forum along with article something genuinely educational related to this, it is going to be far more potent and beneficial to all.

  49. For anybody who is considering about external complications, sometimes be tough amaze those to realize to produce just a single weed in this extremely flowing usually requires eleven liters concerning gasoline to. dc totally free mommy blog giveaways family trip home gardening residence power wash baby laundry detergent

  50. Simply want to say your article is as astounding. The clearness in your post is simply spectacular and i could assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.

  51. Thank you so much for giving everyone an exceptionally wonderful chance to read articles and blog posts from here. It is always very good and as well , full of fun for me and my office fellow workers to search the blog at minimum 3 times a week to read the newest secrets you have. And indeed, I am also usually impressed with the remarkable advice you serve. Certain 2 areas on this page are honestly the most efficient I’ve ever had.

  52. I dont think Ive seen all of the angles of this subject the way youve pointed them out. Youre a true star, a rock star man. Youve got so significantly to say and know so considerably about the topic that I feel you should just teach a class about it

  53. The book is fantastic, but this review is not exactly spot-on. Being a Superhero is a lot more about selecting foods that heal your body, not just eating meat/dairy-free. Processed foods like those mentioned in this review aren’t what Alicia is trying to promote. If you aren’t open to sea vegetables (and yes, I’m talking sea weed), just stop at vegan.

  54. Definitely believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

  55. Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

  56. I would like to show my thanks to this writer just for bailing me out of this condition. As a result of checking through the online world and coming across recommendations which are not pleasant, I believed my life was gone. Living devoid of the answers to the problems you have solved by way of the short article is a serious case, as well as ones which may have in a wrong way affected my entire career if I hadn’t come across your blog. Your main natural talent and kindness in touching the whole lot was useful. I am not sure what I would have done if I hadn’t discovered such a step like this. I can also at this moment look forward to my future. Thank you very much for the impressive and results-oriented guide. I won’t hesitate to recommend your blog to anyone who needs and wants guide about this subject.

  57. I¡¦ve been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site. Studying this info So i¡¦m happy to convey that I have an incredibly excellent uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I such a lot unquestionably will make sure to do not forget this web site and provides it a glance on a relentless basis.

  58. I and also my friends appeared to be viewing the best tips and tricks found on your web page and then suddenly got a horrible suspicion I had not expressed respect to the website owner for them. Those ladies are already for this reason thrilled to see them and already have truly been using these things. Many thanks for truly being well considerate and then for going for these kinds of fine subjects most people are really wanting to learn about. My sincere apologies for not expressing gratitude to you earlier.

  59. hello there and thank you for your info – I’ve definitely picked up something new from right here. I did however expertise some technical points using this website, since I experienced to reload the site lots of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective interesting content. Ensure that you update this again very soon..

  60. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

  61. Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too wonderful. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it smart. I can’t wait to read far more from you. This is actually a great website.

  62. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog. I am hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming also. Actually your creative writing abilities has encouraged me to get my own site now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a great example of it.

  63. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossips and net and this is really irritating. A good site with exciting content, this is what I need. Thank you for keeping this web site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

  64. 292505 250927An intriguing discussion is worth comment. Im confident which you basically write regarding this subject, could possibly not be considered a taboo topic but typically persons are too small to communicate on such topics. To one more. Cheers 807919

  65. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is wonderful blog. An excellent read. I will certainly be back.

  66. I precisely wished to say thanks again. I do not know the things I would have followed without these suggestions provided by you concerning my concern. It seemed to be an absolute troublesome issue in my position, but witnessing a new specialized technique you managed the issue made me to leap over gladness. Now i’m thankful for this help and thus wish you find out what a powerful job you were accomplishing training many others thru your web blog. Most likely you haven’t come across all of us.

  67. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

  68. My wife and i got very lucky Louis could complete his studies through the precious recommendations he made using your site. It is now and again perplexing just to happen to be giving out tips and hints that many some people might have been making money from. And we see we have got you to give thanks to for that. The entire illustrations you made, the straightforward site menu, the relationships you give support to create – it’s everything fabulous, and it is letting our son and the family recognize that that concept is awesome, and that is exceedingly vital. Thank you for all the pieces!

  Vastaa