IV-koneen säätöä

Maalämpöpumpun säädön yhteydessä heräsi kysymys myös siitä mikä olisi viisainta ilmanvaihdon tuloilman lämpötilan suhteen? Meillähän on lämmöntalteenotolla varustettu Enervent Pandion IV-kone. Sillä ei varsinaisesti kannattane lämmittää kun maalämpökin on, mutta ei varmaan viilentääkään. Toisaalta tuo pyörii kuitenkin koko ajan, joten miksei sieltä ottaisi ”ilmaista” lämpöäkin? Ei kuitenkaan huvittaisi tuloilman jälkilämmityspatterinkaan antaa turhaan mennä päälle.

Tuloilman lämpötila on nyt säädetty 18 asteeseen, mutta tässä on jo useampaan kertaan nähty että aina ei kannata luottaa omaan maalaisjärkeen, joten kyselin asiaa yhteistyökumppaneilta.

Tom Allen suosittteli säätämään tuloilman 16 asteeseen, jolloin ainakin lämmitys tapahtuisi maalämmöllä.

Enerventiltä sain seuraavan vastauksen: ”…tuloilman lämpötila kannattaa pitää niin alhaisena kuin mahdollista, kärsimättä kuitenkaan vedontunteesta. Tällöin jälkilämmittimen sähkönkulutus on pienin mahdollinen.”

LVI-urakoitsija puoleltaan arveli että: ”…arvaus näin kansakoulupohjalta on max 17 astetta, sen jälkeen rupeaa näkymään sähkölaskussa.”

LVI-suunnittelija antoi tyhjentävimmän vastauksen:

Lähtökohtaisesti ilmanvaihdon lämmittäminen on se joka maksaa.

 • Perusperiaate on se, että tuloilmaa lämmitetään vain sen verran, että tuloilman lämpötila saadaan halutulle tasolle. Tuloilmalla ei ole tarkoitus lämmittää tiloja.
 • Tietysti LTO:sta kannattaa ottaa kaikki ”ilmaislämpö” talteen niin pitkälle kuin mahdollista, tämähän onnistuu kun lattialämmitystä ei laita liian aikaisin päälle (toisin sanoen vähän venyttää lämmityskauden aloitusta).
 • Itse asettaisin tuloilman lämmityksen 18-19 asteeseen, jolloin ilma on vähän huoneilmaa kylmempää ja laskeutuu viileämpänä oleskelyvyöhykkeelle.
 • Jos tuloilma on liian lämmintä, se jää katon rajaan.
 • Tuntuu ehkä hiukan liian viileältä tuo 16 astetta, se saattaa tuntua jo vedontunteena venttiilin läheisyydessä.
 • Varsinainen säästö tapahtuu sitten LTO-kojeen käyttöaikoja säätämällä, kun ei olla kotona LTO pidetään 1. nopeudella. Vastaavasti kun ollaan kotona nopeutta on vähän lisää. Eli säädetään ilmanvaihtoa todellisen tarpeen mukaan.
 • Nuo ilmamäärät ovat aina enemmän tai vähemmän ”tieteellisiä” arvoja. Todellisimman tiedon tarvittavasta IV-koneen nopeudesta saisi kun tutkisi ilman todellista vaihtotarvetta omassa kiinteistössä. Tätähän voi tarkkailla tutkimalla ilman hiilidioksidipitoisuutta CO2, normaalin ulkoilman pitoisuus on n. 400 ppm. Kun pysytään 1000 ppm:n alapuolella kaikki on OK. Nykyisin löytynee kohtuuhintaisia mittareitakin ko. käyttöön.

Vastauksista voi vetää sen johtopäätöksen että tuloilma kannattaa tosiaan pitää 20 asteen alapuolella. Vetoa emme kuitenkaan halua, joten tulolman lämpötilan säätö jätetään toistaiseksi tuohon 18 asteeseen ja tarkkaillaan jälkilämmityspatterin käyttäytymistä.

IV-kone on nyt tätä mieltä:

Tein lisäksi viikkoajastuksen, jossa arkipäivisin kone käy töihin lähdön jälkeen normaalisti jonkin aikaa että pesutilat varmasti kuivuu, menee sitten Poissa-tilaan ja alkaa käymään taas normaalisti vähän ennen töistä tuloa:

Miten teillä lukijoilla on tulolman lämpötila säädetty?

P.S. Lue myös kiinnostava keskustelu aiheesta kommenteissa tuossa alempana.
P.P.S Kts. myös tuoreempi kirjoitus IV-koneesta.

290 vastausta artikkeliin ”IV-koneen säätöä

 1. Meillä on iv-koneessa vesikiertoinen jälkilämmityspatteri, jossa kiertää käsittääkseni lattialämmityksen paluuvesi. Eli lämpötila määräytyy sen mukaan.

 2. Samoja juttuja haettu ja säädelty omassa Enervent Pingvin ECO EDEssä kesäkuusta lähtien. Ilmanvaihdossa oma nenä ja tuntemus on aika hyvä apu, mutta alla pari juttua joita olen tehnyt:
  – tuloilma haarukassa 18-19C
  – koneen normaali käyntinopeus laskettu säätömittauksen perusteella eli poistoilma 71 l/s ja poiston nopeus 65% joista saa laskettua että 0,5 1/h kuutioden mukaan 49 l/s joka tarkoittaa poiston nopeutena 45% (49/71*65)
  – yo. mukainen arvo tuntuu toimivan kun sitä olen kokeillut suuntaan ja toiseen
  – meillä POISSA-ohjaus tulee häytinjärjestlmän kautta, mutta olen kyllä ohjelmoinut viikkokellolla pienempää tehoa tiettyihin aikoihin ja varmaan muutakin tulee ajan kanssa
  – jälkilämmityksen olen laittanut vuosikellon perään eli on toistaiseksi pois päältä vaikka tuloilma menisi alle pyynnin (kuten se tekee liesituulettimen tehostuksen tai ylipaineistuksen aikana), aikanaan selviää koska pitää ottaa käyttöön
  – vastaavan tein myös jäähdytyksen osalle (=kesäyöjäähdytys) jottei tarvitse muistaa kytkeä sitä päälle ja pois
  – hyvä lopputulos lienee kompromissi eri asioiden välillä, mutta hyvin säädetty ilmanvaihto ja kone on se energiatehokkain ja paras asua

 3. Meillä sama kone. Montako prosenttia teillä on puhaltimen nopeus? Eli se säätö nuolista suoraan.

 4. Jos edellinen oli minulle niin en ymmärrä kysymystä kun vastaus on kirjoitettu kommenttiin. Toisekseen jokaisen kohteen oikea puhallinnopeus kun perustuu OIKEIN suunniteltuun ja säädettyyn ilmanvaihtoon.

 5. Tapz: meillä tuo jälkilämmitys on sähköpatterilla. Sen saa pois päältäkin, mutta tarkoitus olisi hakea selaiset asetukset ettei aina tarvitsisi olla säätämässä.

  Anonyymi 1: tuo jälkilämmitys vuosikellolla voisi ollakin hyvä ajatus.

  Anonyymi 2: Meillä tuo kuvassakin näkyvä puhallinnopeuden kolme tolppaa tulee 40 %:ssa ja vaihtuu neljäksi tolpaksi 50 %:ssa. Nyt se on säädetty 45 %:iin.

 6. Tässä tuli itsekin juuri juteltua naapurin kanssa Enervent Pingvin ECO EDE vehkeestä ja sopivista säädöistä. Lieneekö väliä
  a) energiatehokkuuden
  b) hyötysuhteen
  kannalta pitääkö pyyntiä sellaisena, ettei lämmitysvastusta tarvitse vs. että kytkee vastuksen pois ja pitää koko ajan pyyntiä tapissa?

  Jos esim. laitan pyynnin nyt 18C niin perusnäytöllä ei näy mitään symbolia, mutta mittauksissa tulo pyörii silti 20C kieppeillä ja saman näytön ”LTO-rivi” on tyhjä (näkyy pelkkä nolla rivillä, tulkitsen tuon siten ettei laite varsinaisesti ”pyydä” lämmitystä, edes talteenoton kautta?).

  Jos laitan vastuksen pois päältä ja pyynnin vaikka 25C niin LTO symboli tulee perusnäytölle, mittauksissa lämmöt samoissa, mutta LTO-rivillä 100 (eli pyytää LTO:lta 100%?)

  Oma tulkintani on, että tässä tilanteessa ei ole merkitystä kummalla tavalla säätää, mutta onko jollain parempaa tietoa? Eikös tuo pyyntilämpötilasta huolimatta ota kaiken mahdollisen irti talteenotosta, ainakin mittausten perusteella?

  Herää tosin kysymys, että miten tuon saa sitten kesällä ymmärtämään että pitää viilentää? Siitäkö, että tulo on lämpimämpää kuin poisto?

  Poisto on tällä hetkellä noin 22C, hyötysuhde kummassakin tavassa 80% kieppeillä (78-84) ja LTO tulo on siis mittaustapana.

  Hemmetin huonosti on tuo käyttö dokumentoitu ainakin siinä kirjasessa joka itselleni käteen lyötiin… :(

  Toinen juttu mitä on tullut pohdittua on sisäilman kosteus. Nytkin 48h keskiarvo näyttää koneelta 36%, mittari keittiössä näyttää 35% ja makuuhuoneessa 45% (en ole varma keittiön ja makkarin mittareiden laadusta). Veikkaan kuitenkin että sisäilma on kuivahkoa (tuntuu hiukka kuivalta), suositus on kaiketi tuon 45%. Ainoa mitä ilmanvaihdon kanssa suositellaan tekemään on sen laittaminen pienemmälle, mutta olen vähän epävarma sen suhteen uskaltaako sitä enää pienentää kun nytkin on 36-39% vain tehot. Onko tästä kellään näkemystä, haitanneeko tuo jos sitä vielä hiukan pienentää? Ilmakostuttimia ei kiinnostaisi hankkia, niistä ei juuri kehuja ole kuullut… Minkälaisilla tehoilla olette muuten pitäneet ”Poissa” asennossa ilmanvaihdon?

  En ole itse rakentaja/rakennuttaja, joten LVI-asiantuntijakontakteja ei itselläni valitettavasti ole käytössä, jospa täältä saisi jokusen vinkin… :)

 7. Uusin manuaali kannattaa hakea Enerventin nettisivuilta. Siellä on mm. selitetty tuo LTO arvo ja monta muutakin asiaa vs. painettu versio.

  Selityksesi perusteella epäilisin että IV-koneen ohjaus on joku muu kuin ”tuloilma ohjaus” eli poisto tai huonelämpötila (joka vaati erillisen anturin). Muussa tapauksessa ei ole mahdollista että LTO=0 näillä keleillä tai sitten se on kytketty pois päältä.
  Mikäli ohjaus on poisto ja pyynti poistolle on +18C niin on selvää että LTO ei ole päällä jos poistoilman lämpötila on +22C.
  Laitteen ohjaussuositus on tuloilma ja kun LTO menee päälle nousee todennäköisesti myös kosteus-% koska pyörivä kenno päästää kosteutta tuloilmaan.
  Kokemuksesta voin kertoa että tuo kosteus pyörii aika isolla haitarilla riippuen ulkoilman kosteudesta ja onko saunottu tms. eli meilläkin haitarilla 30-60%. Asiasta kannattaa huolestua vasta jos kosteus on jatkuvasti alle 35%.

  Meillä POISSA on 30% (norm. 45%) ja lämpötilan pudotus 1C eli koneen perusasetuksen mukainen. Toistaiseksi ollut ok ja sisäilma ei ole tunkkainen kun tulee kotiin. Nenä on edelleen paras mittari noihin asioihin.

 8. Moro,

  Oisko heittää linkkiä ko. manuaaliin? Ajat sitten kaivoin sieltä suht samannäköisen manuskan kuin paperiversionakin on ja juu, kyllä siellä mm. on selitetty tuo LTO arvo (eli mitä tarkoittaa arvot -100…0 -> 0…+100 -> +100…+200 -> jos näihin viittaat) mutta ei montaakaan asiaa kaipaamallani tarkkuudella. Parempaa en sieltä/googlella nytkään löytänyt…

  Ja varmuuden vuoksi tuplatsekkasin LT säätötapa -asetuksen vaikka edellisen kirjoituksen yhteydessäkin niin tein. Se on edelleenkin ”Tulo” ja myös muut yllämainitsemani tiedot pitävät edelleen paikkansa. Onko kellään muulla niin, että esim. näillä keleillä ja 18C (tai alle) pyynnillä perusnäytöllä ei ole mitään symbolia suurimman osan ajasta (käsittääkseni sama kuin LTO=0)? Silti tuloilma nousee about 20C asti ja laite hurisee normaaliin tapaan (samalla lailla kuin LTO=100 tilassa).

  Laiton lämmitysvastuksen nyt vuosikellolla pois ja pyynnin 21C asteeseen. Nyt kiertosymboli näkyy koko ajan ja mittauksissa LTO=100 jatkuvasti (nousi sinne muutamassa minuutissa nollasta, suurin piirtein kuten olettaa saattoi). Täytyy tsekata kuinka kylmille keleille asti tuolla pärjää ja onko mitään vaikutusta esim. ilmankosteuteen tai kulutukseen.

  Kosteus ei saunomisen/suihkun jälkeen muistaakseni koskaan ole 45% ylittänyt. Tämä siis sen perusteella mitä olen kosteusmittareita katsellut, voihan se toki sen yli joskus käydä kun en niitä mittareita varsinkaan aiemmin ole jatkuvasti vahdannut. Nyt 48h keskiarvo 33%, molempina päivinä mm. suihkuteltu ja vehkeen tehot olleet 35% kieppeillä. Kuivattaahan tuo ILPpikin varmaan sisäilmaa… Nenäindeksillä mitattuna sisäilmassa ei valittamista ole, muuta kuin kuivuus.

 9. Linkki on
  http://www.enervent.fi/documents.asp?menuid=30100&langid=1&countryid=100
  ja sieltä EDA-käyttöohjeet. Kuulostaa varsin mielenkiintoiselta että tulo-ohjauksella LTO=0 jos asetus on 18C näillä keleillä ja siksi laitan pari kysymystä:
  – onko IV-järjestelmä säädetty suunnitelman mukaan mittareilla?
  – talon m3 ja krs-määrä?
  – koska suodattimet vaihdettu?
  – mikä ohjain/laiteversio?
  Käytännössä tätä ei saa ratkottua näin netin välityksellä, mutta jotain osviittaa se kuitenkin antaa, mm. EDA-softassa on ollut bugeja (meillä päivitetty).

 10. Jeps, tuo on tuttu manuaali. Onhan siinä pääpiirteittäin kaikki selitetty, mutta esim. tämä oma keissi on jättänyt asioita arvailun varaan, syy voi toki olla se että laitteessa on softapuolella jotain vikaa.

  1. On säädetty aikanaan (2010 alkup.) rakentajan toimeenpanemana ja LVI-hepun toteuttamana

  2. 1-kerroksinen, n. 142m2 x 2,7m (huonekorkeus pääosin)

  3. Puunaamme vehkeen 3kk välein, viimeksi viikko sitten. Sisältää suodattimien vaihdon (kasetti joka toinen kerta pelkkä imurointi). Huolto ei tunnu vaikuttavan toimintaan (esim hyötysuhteet näyttää about samaa), joten uskoakseni huoltoväli on riittävän tiheä.

  4. Inforuudun tiedot:
  – Enervent Family Pingvin eco EDE
  – Emo v. 1.97
  – Näytön v. 2.01
  – Sarja No: 31283

  Eipä tällaista varmaan tosiaan netin välityksellä ratkota, mutta kiitokset avusta ja kommenteista joka tapauksessa :)

  Täytyy vaarmaan haastella lisää naapuriakin, jolta löytyy sama vehje (seuraavan vuoden malli)…

 11. Muutama asia taitaa selvitä näinkin.
  Mikäli tiedot käyntinopeudesta pitää paikkansa, yksi syy ilman kuivuuteen löytyy siitä. Esim. Enerventin mitoituslaskurin mukaan EU5-suodattimilla ja ko. tilavuudella (380m3) pitäisi koneen nopeus olla luokkaa 59%. Meillä on kuutioita n. 340m3 I-tasossa ja nopeus 45% (laskurilla 55%). Tarkoittaa että asetus on jo niin pienellä että kuivattaa.
  Aiemmin tässä ketjussa kommentoin tuota tehoasetusta vs. mittauspöytäkirja ja sellainen teiltä pitäisi löytyä. Asia vaatii tietysti hiukan perehtymistä IV-kuvien kera. Lisäksi kun puhuit tuosta suodattimien vaihdosta ja kasetista niin teillä lienee EU7 pussisuodatin tulopuolella. Pingvinin tehokäyrä on hiukan poikkeava eli tulopuolen teho on pienempi kuin poisto joka tarkoittaa että normaalisti säädettynä tulo on n. 5% suurempi kuin poisto vaikka talo on alipaineinen. EU7-suodattimella tulo on sitten 10-15% suurempi. Koneen asetuksissa/perusasetus kertoo totuuden.
  Meillä oli myös sama emo-versio joka päivitettiin. Enerventin huollon mukaan emon versio ei saa olla pienempi kuin ohjainpaneelin, mutta kas kummaa kun teillekin on sellainen eksynyt. Meille nyt viimeisin eli 2.14 ja ohjain 2.01jota myös netin 2011 manuaali tukee (versiot sivulla 3). Esim. kesäyöjäähdytys ei toiminut oikein tuossa vanhassa, mutta veikkaan ettei huoltoasentaja kertonut kaikkea…
  Joo, olen asiaan joutunut perehtymään ihan kunnolla kun hartiapankilla rakennettiin. IV-suunnitelmaankin piti syventyä ja tehdä uusiksi kun suunnittelija oli unohtanut sen mistä puhuttiin ja talo oli aluksi ylipaineinen.

 12. Jees, tuli tsekattua vähän tarkemmin noita mittauspapereita. Suunnitelmassa on määritelty tulo 64l/s ja poisto 70l/s – mittaus on suoritettu asetuksella 6 (1-8) joka tarkoittaa vähimmäisnopeutena 60%, tällä poiston tulos oli 72,9l/s ja tulo 64,7l/s. Minimivaihto eli kerran kahdessa tunnissa (0,5krt/h) tarkoittaisi laskennallisesti 54l/s. Karkeasti laskettuna (samalla kaavalla kuin yllä olit laskenut) tuosta 60%:sta se tekisi minimiksi n. 45% prosenttia (epäilen tosin, että olisi näin lineaarisesti laskettavissa).

  Laitoin masiinaan varastosta kaivamani kulutusmittarin ja totesin ainankin sen mitä alunperin pohdin, ettei LTO pyynti (0 vs. 100) vaikuta kulutukseen – tosin oletan että LTO pyynti näyttää väärin softaversiosta johtuen, joten sinänsä turha mittaus. Selvisi joka tapuksessa, että kulutus ilman patteria on luokkaa 20W = 30%, 30W=40%, 50W=50% ja sitten hyppääkin lähemmäs sataa kuudenkympin tienoilla. Eli vaikka vuositasollakin puhutaan suht pienestä kulutuksesta on prosentuaalisesti tuolla teholla suuri vaikutus. Lisäksi mitä enemmän huoneilmaa viileämpää vaihtoilmaa sinne tuupataan, sitä enemmän kuluu yleisesti lämmitykseen. Meillä on suora sähkö (lattiat + ILP + LTO) ja kokonaiskulutus viime vuonna n. 16MWh, mihin olimme ihan tyytyväisiä, koska talvi oli kylmä ja takkaa pääsimme polttamaan vain kerran tai pari viikkoon. Olisi mielenkiintoista tietää, mikä olisi vaikutus kokonaiskulutukseen jos ilmanvaihdon tehon nostaisi jonnekin 65-70% paikkeille.

  Mutta takaisin Pingviiniin. Ilmanvaihto täällä on muutenkin säädetty jotenkin vammaisesti, sillä venttiilit alkavat vinkua jo 50% kieppeillä. Suurin osa venttiileistä on lähes niin kiinni, ettei silmällä erotettavaa rakoa edes ole. Jotenkin tämä ei vaikuta järkevältä, mutta kai sen niin täytyy olla että kanaviin saadaan riittävä paine. Lisäksi huomasin, että raitisilman ottoaukko on sijoitettu eri puolelle taloa (länsi) kuin suunnitelmassa (itä). Sinänsä ymmärrän, koska idän puolella on katettu terassi jossa esim. grillaillaan, en välttämättä haluaisi raitisilmaa sieltä.

  Tehon nosto yli 40% aloittaa välittömästi veden tiputtelun poistokanavasta, joten tulkitsisin tehon tällöin jo ilmaa kuivattavaksi. Nyt asetus on 40%, kanavat ei vielä vingu tai pidä mitään ääntä, vettä ei tipu jatkuvasti ja lämpömittareissa kosteus-% on hiukan noussut ja pyörinyt 37-45 kieppeillä huoneesta riippuen. Pingviinin mittauksissa hetkellinen ja 48h kosteus edelleen alle 35%. Laskelmat:

  ulko 8,8
  lto tulo 19,8 -> tuloilman lämpötila nousee 11
  jäte 10,8
  poisto 23,3 -> poistoilman lämpöt. laskee 12,5

  tulo 75,86206897
  poisto 0,862068966

  Sisä- ja ulkoilman lämpötilaero siis 14,5. Kait tuo ihan ok on, ihmetyttää tosin, että noissa on noinkin suuri ero. Kun tulo ja poistoteho olivat samassa (alkup. asetus, joka enerventillä siis pitäisi johtaa tarpeettoman suureen alipaineeseen) oli nuo hyötysuhteet paljon lähempänä toisiaan. Nyt kasvatin hieman tulopuhaltimen tehoa, koska kuten arvasit siellä on EU7 suodatin ja Enerventin laskurilla 40% tehoilla tarkoittaa noin 5% suurempaa tulopuhallustehoa. Luulisi kuitenkin, että suurempi ilmamäärä poistopuolella tarkoittaisi, että ilma ehtisi viiletä suhteessa vähemmän kuin pienempi tuloilmamäärä lämpenee – mutta se meneekin päinvastoin – poiston hyötysuhde on selvästi suurempi kuin tulon. Olisi kiva todentaa alipaineisuus jotenkin, siis että sellainen edelleen on…

 13. Se piti vielä mainita, että oletettavsti tarvittavaan ilmanvaihdon tehoon vaikuttaa huoneistossa olevien henkilöiden määrä ja muut tekijät, jotka eivät mittauksia tehdessä vielä ole tiedossa. Meidän kohdalla näkisin että vaikutus olisi vaihtotarvetta alentava. Siinä yksi syy, miksi päädyimme pitämään tehon toistaiseksi tuossa 40%:ssa.

  Ilmeisesti softasta johtuen ei masiinasta löydy lainkaan ”yleiset asetukset” -valikkoa. En ole ihan varma viittaatko ”perusasetus”-valikolla samaan, koska sellaista manuaali ei tunnista… Vai mahdoitko vain yleisesti tarkoittaa tuota puhallinnopeuksien säätövalikkoa asetukset -> puhallinnopeudet -> perusnopeus (mistä ei kylläkään alkup. asetusta nää)?

  Softapäivitystä varten pitäisi paikalle varmaan tilata joku maksullinen heppu. Enervent sitä tuskin hyvää hyvyyttään tekee, vaikka kyseessä olisi ”viallinen” versio. Mitäköhän tuo tulisi mahdollisesti kustantamaan, onko kellää tietoa? Kesäyöjäähdytys ei nyt ole ajankohtainen, mutta oisihan sekin kiva saada toimimaan viim. ensi kesää varten…

  Kiitokset vielä kertaalleen muuten avusta ja kommenteista. Paljon tässä on tullut uutta hyvää tietoa ilmanvaihtoon ja Enerventiin liittyen. Harmi ettei näille (ilmeisesti?) ole lämpöpumppufoorumin kaltaista keskustelupalstaa…:)

 14. Vielä Harrillekin kysymys: teitkö jotain huoltotöitä juuri ennen kuvan ottoa mittauksista? Sillä vaan aloin pohtimaan, kun äkkiseltään laskettuna noista lämmöistä hyötysuhde olisi 34/41 eli melko alhainen. Onko normaalistikin vai oliko tosiaan ”poikkeustilanne” kuvatessa?

 15. Hyvä että on jotain apua…
  Meillä oli muutakin murhetta Pingviinin kanssa, joten tuo softapävitys meni samalla takuuseen. Periaatteessa pitäisi mennä teilläkin, ainakin kannattaa kysyä suoraan Enerventin huollosta ja samalla selviää mitä maksaa jos ei mene takuuseen.
  Venttiilien ”vinkuna” ja pieni rako viittaa laiskaan IV-asentajaan….tarkoittaa että on laittanut koneen riittävän suurelle teholle ja säätänyt venttiilit sen mukaan. Oikeasti haetaan pienin mahdollinen teho jolla venttiilit saadaan haluttuun arvoon. Oikealla tavalla säädettynä venttiilit on riittävästi auki ja kestää vinkumatta myös tehostukset. Meillä ei IV pidä ääntä, tosin meillä on alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen tulopuolella 3 ja poistopuolella 2 äänenvaimenninta + osassa venttiileitä on vielä lisäksi Air-In vaimenninpatruunat (kun itse tehtiin itselle).
  Asetukset/Perusnopeus valikosta pitäisi löytyä koneen tulo- ja poistoilman tehot. Niiden pitäisi olla ne arvot, joilla kone on säädetty (tulo ja poiston suhde). IV-koneen tehoa voi säätää suoraan paneelista, mutta se ei vaikuta perusasetukseen. Esim. meillä on tulo 70% ja poisto 65% ja ko. arvoilla talo on säädetty suunnitelman mukaisiin arvoihin, poisto 71 l/s j tulo 65 l/s. Vastaavasti käyttöteho on 45% (poisto), niin tulohan on silloin 50%.
  Oltiin juuri saunassa (puukiuas) ja Pingviini ajoi kosteustehostusta 1,5h, koska sauna/ph linjasta tulee kosteutta riittävästi. Tarkoittaa siis että jos ja kun venttiilit on oikein säädetty, reagoi koneen oma kosteusanturi ja tehostaa ilmanvaihtoa kunnes kosteus on poissa.
  Kannattaa kysyä rakentajalta (kämppä liennee suht uusi) että miten se oli niiden säätöjen kanssa tai ottaa yhteyttä johonkin IV-firmaan ja säädättää uudestaan.

 16. Juu, täytyypi kysellä Enerventiltä. Onhan tuo vehje jo 2009 loppupuolella kait asennettu ja 2010 alkupuolella tehtiin säädöt. Tietty jos softa on viallinen niin katsoisin toki, että valmistaja on velvollinen sen korjaamaan.

  Edellisistäkin viesteistä löytyy nuo tekemäni puhallinnoppeussäädöt – tulkitsin tuota aiempaa viestiäsi hieman väärin ja ajattelin että viittasit johonkin erilliseen valikkoon, jossa olisi nähtävillä joku ”tehdasasetus” tms suositus. Mutta tosiaan meillä puhallinnopeudet oli siis (muistaakseni, ei merkitty testipöytäkirjaan) alunperin säädetty 100 & 100 (eli 60 & 60 mittausta tehdessä, joka totetutti mainitsemani 72,9l/s tulo ja 64,5l/s poisto; suunnitelma 72/64). EU7 vaihdettiin itse ja siksi hieman vähensin poistoa, EU7 kun Enerventin laskurinkin mukaan vähentää vähän tuloa. Ihmetystä vaan herätti nuo hyötysuhteet (ks. edelliset kommentit), miksi poistossa niin paljon parempi hyötysuhde vaikka sieltä enemmän ilmaankin menee…

 17. Muutama tarkennus ja kummastus:
  – Yleiset asetukset valikko puuttuu vanhemmista versioista ja tulee vasta päivityksen mukana
  – Meillä poiston hyötysuhde seilaa normaalisti haarukassa 2-10% suurempi kuin tulon (lienee suhteessa ok)
  – ”Tehon nosto yli 40% aloittaa välittömästi veden tiputtelun poistokanavasta” = tarkoittaako tämä koneen sisällä olevaa poistoa vai jotain muuta?
  – Venttiilit eivät saisi olla niin pienellä kuin kuvailit eli epäilen vahvasti että kone on oikeasti säädetty asennossa 100 & 100 = täysillä (tiedän että osa IV-asentajista tekee sillä tavalla)
  – Venttiilissä oleva paineen määrä riippuu koneen tehosta ja venttiilin sijainnista eli koneen lähellä iso paine ja kauimmaisessa nurkassa pienin
  – Ilmamäärä lasketaan sitten venttiilin paineen ja K-arvon kautta eli vastaavasti konetta lähellä oleva venttiili vähän auki ja kauimpana oleva eniten….litramääristähän on kyse
  – Tuntuu vain siltä että paketti ei ole kunnossa eli olet oikeilla jäljillä siinä kun kone ei näytä toimivan ”loogisesti”

 18. 1. Meillä poiston hyötysuhde seilaa normaalisti haarukassa 2-10% suurempi kuin tulon (lienee suhteessa ok)

  -> Lienee sitten ok vaikkakin äkkiseltään ei tuntunut loogiselta

  2.”Tehon nosto yli 40% aloittaa välittömästi veden tiputtelun poistokanavasta” = tarkoittaako tämä koneen sisällä olevaa poistoa vai jotain muuta?

  -> Laitteelta (sijaitsee pukuhuoneessa katon rajassa) menee ymmärtääkseni putki viereisen KHH:n viemäriin jonkinlaisella liitoksella. Tehonlisäyksen jälkeen alkaa viemäristä kuulua tipputelun ääntä, mikä pienemmällä teholla ei kuulu.

  3. Venttiilit eivät saisi olla niin pienellä kuin kuvailit eli epäilen vahvasti että kone on oikeasti säädetty asennossa 100 & 100 = täysillä

  -> Mittauspöytäkirjassa oli merkitty, kuten mainitsin, ”Asento 6 (1-8)”. Prosentteiksi muunnettuna tarkoittaisi kaiketi 60-70%. Voi toki olla, että on merkitty tahallaan tai vahingossa väärin.

  Mittaupöytäkirjassa on numeroituna kaikki venttiilit suunitelman mukaisesti ja niille tavoite vs. mitattu ilmamäärä. Kuten mainitsin, niin kokonaistavoite on pöytäkirjan mukaan hyvin lähelle saavutettu (ja toki myös jokaisella venttiilillä erikseen). Poistoilman nopeus mittauksen aikaisella tehoasetuksella (oletan edelleen että se on ollut se 6/8) on ollut 72,9l/s ja vähimmäisilmanvaihto (0,5krt/h) toteutuisi 54l/s. Eli lineaarisessa suhteessa jossain 45% paikkeilla (ei varmaan voi laskea ihan näin suoraviivaisesti, mutta antanee suuntaa…)

  Tämän keskustelun tuloksena olen edelleen siinä uskossa, että kone toimii ihan ok. Mutta softa on ainakin jossain määrin viallinen ja saattaa toki haitata koneenkin toimintaa tietyissä asioissa. Softan syyksi epäilen mm. sitä että LTO symboli katoaa ruudulta aina jossain vaiheessa (jos LTO tulo > pyynti) vaikka LTO toimiikin.

  Nenämittarilla ilmanlaatu sisällä on hyvä (kuivuuskin on ehkä liioiteltua, LTO näyttää kuivempaa kuin mittarit muualla huoneistossa – ei ole aiemmin vaan tullut kiinnitettyä niihin systemaattisesti huomiota), hyötysuhteet on hyvät, kulutus pieni jne… Mutta alkuperäiset säädöt (venttiilien asento vs. teho)kyllä epäilyttävät ja niille täytyy jotain tehdä. Samoin tuo softa saatta ajantasalle…

 19. Kone varmaan toimii oikein ja softapäivitys auttaa joihinkin asioihin. Vasta päivitys kertoo että mikä muuttui. Meillä ehti olla vanha versio käytössä alkukesästä vain 6 vkoa eli ei mitään selvää dataa. Ainoastaan kesäyöjäähdytys antoi selvästi hyötyä päivityksen jälkeen koska vanhalla softalla kennon ohitus ei ilmeisesti täysin toteutunut.

  Enervent ehkä osaa kertoa, mikä olisi optimi tulo/poisto hyötysuhde, yo. luvut ovat vain näytöltä katsottua ja olettamuksella että toimii oikein.

  Vaikka systeemi toimiikin kaikin puolin ok, uudelleen säätö siten että halutut litramäärät saavutetaan mahdollisimman pienellä teholla => venttiilit riittävästi auki => venttiilit eivät ”vihellä” tehostuksenkaan aikana on varmaan ajan kanssa parempi.

  Kone on siis oikeaoppisesti viemäröity, mutta kannattaa tarkistaa että putkilinjasta löytyy vesilukko. Se ei riitä jos laitteesta menee suora putki viemäriin vaan siellä pitää olla lukko välissä ts. ilma ei pääse virtaamaan koneen ja viemärin välissä. Sitten kannattaisi vielä tarkistaa putkieristykset ja varsinkin koneen ja yläpohjan välillä. Syystä että kone kondensoi näillä ilmoilla ja noinkin pienellä teholla.
  Meillä on poistoletkussa lenkki (täynnä vettä = vesilukko) ja siitä on vajaan 6kk aikana veden määrä vähentynyt.

 20. Ihmeteltiin tuossa naapurinkin kanssa meidän konetta. Heillä lienee uudempi softaversio, kun valikoista löytyy myös ”yleiset asetukset” :)

  He ovat päätyneet pitämään konetta vieläkin pienemmällä teholla (25%), ilman kosteus on pysynyt tällöin vaihteluvälillä 40-45% eli hieman korkeammalla kuin meillä. Tosin arveltiin, että LTO:n hyötysuhde jää alhaisemmaksi, koska LTO tulo näyttää alempia lämpöjä. Mittauspöytäkirjaa naapuri ei vielä ole rakentajalta saanut, ilmeisesti tulee lopputarkastuksen yhteydessä…

  Kyllä meilläkin on poistoputkessa lenkki, mutta ääni syntyy kaiketi siitä kun poistoputken toinen pää liittyy viemäriin, jossa on vastassa jonkinlainen tyhjä liitosputki. Tai näin epäilen, täytynee tutkailla viemäröintikuviakin lisää.

  Yläpohjassa on puhallusvillaa noin 80cm, kone on kohdassa jonka päällä on levytetty käyttöullakko joten sinne on melko vaikea mennä tutkailemaan putkien eristyksiä erikseen. Katolle menevät putket on kyllä eristetty käsittääkseni asianmukaisesti, ne toki ovat näkyvillä siellä.

  Ilmalla ei ole sinänsä merkitystä veden tippumisen alkamiseen. Sama juttu kesähelteillä sekä talven pakkasilla…

 21. Täällähän oli kysymyys minullekin. En tehnyt mitään huoltotöitä ennen kuvan ottoa. Äkkiseltään en osaa sanoa onko normaalitilanne vai ei, kun en tuota joka päivä seuraa.

  Nyt kun olen sairaana kotona ja viikkokello on ajastanut vehkeen ”Poissa”-tilaan (ja tuloilman 16:sta asteeseen), lukemat ovat seuraavat:

  Raitisilma: 13,1
  LTO tulo: 13.4
  Tulo: 16.0
  Poisto: 24.4
  Jäteilma: 21.3

  Kiitoksia muuten molemmille mielenkiintoisesta keskustelusta. Tässä riittää pureksittavaa itse kullekin, kunhan ehtii.

 22. Lähinnä ajattelin että jos koneen päältä lähtevät putket kulkee sisätilassa (koneen ja yläpohjan höyrynsulun välillä) eristämättöminä pidemmän matkaa, saattaa raitisilma ja ulospuhallusputken viileys aiheuttaa tuota kondensointia. Nehän ovat oikeasti viileitä ja sisätilassa on lämmintä. Meillä tuo 20cm pätkä on Armaflexillä eristetty, minkäänlaista kondenssia ei esiinny ja kone on kuiva sisältä.

  Mielenkiintoisia antamanne lukemat, alla omasta koneesta (norm.teho 45%, pyynti 19C):

  Raitisilma: 11,4
  LTO tulo: 20,4
  Tulo: 18,8
  Poisto: 22,7
  Jäteilma: 12,7
  Kosteus: 40%
  Tulo hyötysuhde: 79%
  Poisto -”- : 89%
  LTO: 9

  Ymmärtääkseni ”LTO tulo” anturi on heti kennon jälkeen ja ”Tulo” anturi puhaltimen jälkeen eli LTO tulon pitäisi olla suurempi kuin Tulo koska muuten joku lämmittää välissä….?

 23. Juu, tuota en tullut ajatelleeksi, että onhan pukuhuoneen katto alaslaskettu enkä tiedä miten (jos mitenkään) putkia on eristetty siinä välissä. Uskoakseni kyllä on, mutta täytyypä tarkistaa.

  Meillä tällä hetkellä:
  Raitisilma 10,8
  LTO tulo 20,8
  Tulo 20,4
  Poisto 23,4
  Jäteilma 12,9

  Hyötysuhteet:
  tulo 79%
  poisto 83%

  Sen olen nyt huomannut, että puhallinnopeuksien suhde vaikuttaa melko suoraan tulo/poisto hyötysuhteuden suhteeseen. Eli jos kasvatan tulo- ja poistopuhaltimen nopeuseroa (= pienempi alipaine pingviinin ollessa kyseessä), kasvaa ero poisto- ja tulohyötysuhteen välillä.

 24. Vielä kertaalleen täytyy palata aiheeseen ja kiittää vilpittömästi Enerventin huoltoa ammattitaitoisesta ja ripeästä toiminnasta. Alta viikko sen jälkeen kun laitoin sähköpostia huoltoon, on softat nyt takuutyönä päivitetty (2.17 / 2.07) ja muutenkin annettu vinkkejä koneen toiminnan suhteen – asioista joita en aiemmin ollut hoksannut.

  Myös paineistus mitattiin asianmukaisella mittarilla. 2Pa alipaine tuli säädöllä, jossa tuloteho on 2% pienempi kuin poistoteho (joka ei kyllä ole sinnepäinkään mitä Enerventin laskuri tarjoaa – kanavisto ja venttiilien asennot ilmeisesti vaikuttavat tähän).

  Tipputeluäänen sai tosiaan loppumaan ihan sillä että kaatoi ilmalukkoon lisää vettä. Vielä pitäisi varmaan jossain välissä säädättää venttiilit uudelleen koska suhinaahan sieltä venttiileistä toki edelleen kuuluu…

 25. Kiitos loistavasta keskustelusta. Olen ostamassa Pingvin eco EDE laitetta ja manuaalin lukemisen jälkeen oli vielä muutamia asioita mietinnässä. Nyt vastaukset alkaa olla saatu:

  *Saako jälkilämmityksen pois jotta ei kuluta ”turhaan” sähkövastusta (meillä MLP). Saa

  *Miten tuloilman pyynti kannattaa säätää jotta hyötysuhde olisi maksimaalinen ym…

  Harrille oikeastaan kommenttina että mielestäni tuossa keskustelussa tulee selväksi vastaus alkuperäiseen pohdintaan tuloilman pyyntitasosta kun siihen ammattilaisilta oli saanut eri vastauksia.

  Eli eikös sinun kannattaisi nostaa tulopyyntiä sinne 20 asteen tuntumaan ja laittaa asetuksista jälkilämmitys pois ja vasta kovilla pakkasilla päälle. Nimittäin LTO tulo arvosi ovat ilmeisesti siksi niin matala kun tulo pyyntikin on matala. Eli kone hyödyntää LTO:ta vain hieman. Eikös se kannattaisi hyödyntää maksimaalisesti kun yksi kommentoija oli mitannut että LTO:n pyöriminen ei käytännössä vie lisää sähköä. Näin LTO:n hyötysuhteesi nousisi selvästi tuonne kommentoijien tasolle n. 80%.

  Mutta ilmseisesti ihan jees automatiikka tuo EDD kunhan sen kanssa pääsee sinuiksi.

 26. Pitänee laittaa taas kommenttia tähän keskusteluun.

  EDA-ohjaus lienee jonkun kerrostalossa asuvan insinöörin viritys….
  – jälkilämmityksen voi tosiaan ottaa aikaohjauksella pois (vko tai vuosi) osan aikaa vuodesta
  – mutta mitä sitten kun ilma viilenee nollan tuntumaan tai pikkupakkaselle ja ilman jälkilämmitystä pärjää normaalitilanteessa mainiosti, paitsi kun laitetaan yipaineistus, liesituuletin jne. päälle ja niistä on indikointi koneelle joka muuttaa sitten koneen tulopainotteiseksi
  – hetken päästä kone antaa B-hälyn kun kennon lämpötila on pudonnut alle hälyrajan ja sitten huutelee palo- ja rikosilmoitinjärjestelmä
  – oikeasti tuo jälkilämmitys pitäisi toteuttaa siten, että parametreillä voidaan antaa rajat koska se voi toimia (lämpötilat)
  – Enervent on kikkaillut vuosihyötysuhteen laskennassa ja ainakin Pingviinissä kone tällää LTO 100 kun raitisilman lämpötila laskee alle 8C
  – meillä matalaenergiatalossa on siitä sitten tullut ongelmia kun loppuvuosi ulkona meni 0..5C lämpötiloissa ja kone työnsi sisään +19..+22C ilmaa eli jossain vaiheessa tuli kuuma eikä ilmakaan enää kiertänyt kunnolla kun tuo liian lämmin tuloilma jäi kattoon leijumaan
  – olisko pitänyt ottaa aina hetkeksi talteenotto pois vai mitä?
  – tuo yhdistettynä vesikiertoiseen lattialämmitykseen tuottaa tuskaa kun on joko kuuma tai kylmä
  – saunapäivinä oli varsinkin ongelmaa kun poistoilma nousi +26-27C haarukkaan
  – kelin mennessä pakkasille piti hetken päästä laittaa jälkilämmitys päälle kun tuloilman lämpötila putosi +17C
  – muutenkin koneessa on kaikenlaisia toiminteita jolla ei sitten oikeasti taida tehdä mitään tai minä en ole ainakaan keksinyt, mutta pahimmat kompastukset ovat tuo LTOn softaviritys ja jälkilämmitys

  Että sellaista. Olisko Harrilla ja ”Pingviinillä” kommentteja omista kokemuksista.

 27. Minä olen myös viime talvena perehtynyt Enervent Pingvin EDE -laitteen säätöihin, ja olin myös yhteydessä Enerventtiin. Vaikka tämä keskustelu on pysähtynyt, luin sen näin talven kynnyksellä läpi, ja muutama asia otti silmään, verrattuna yhteydenpitoon enerventin kanssa ja mitä olen muualta saanut selville.
  -melkein aina on tulon hyötysuhde on hieman parempi kuin poiston hyötysuhde (normaalitapauksissa), silloin kun säädöt ja ilmamäärät on oikein
  -pingvin-koneissa EU7 kasettisuodattimen lisääminen pienentää tuloilmavirtausta huomattavasti.
  -kanavapaineiden arvot pitää todellisuudessa tietää, vaikuttaa enervent optimizer-laskelman perus(puhallin)nopeuksiin
  -perusnopeuksien keskinäinen suhde vain vaikuttaa, sama tilanne nopeuksilla 30/30% kuin 100/100%
  -tuloilman lämpötilan määrityksessä hyvä tehdä mittaus venttiilistä, jolloin huomioidaan koneen anturien mahdollinen epätarkkuus ja kanaviston lämpöhäviöt.
  -yksi suunnittelija muistutti, että köyden työntäminen putkeen vaatii enemmän työtä kuin vetäminen. puhallinopeuksilla ei säädetä talon alipaineisuutta, vaan venttilisäädöillä. puhallinopeuksilla optimoidaan hyötysuhde ottaen huomioon kanavapaineet ja vastukset.

  • Ja vielä sen verran, että kyselin lto tulon ja tulon lämpötilamittauksen erojen perään kun vastus ei ole päällä, ja homma ratkesi ohjeen mukaisesti anturin mittauspaikan sivuttaisäädöllä optimaalisempaan paikkaan. Samoin selvisi, että asetuksista pystyy aktivoimaan poiss-käyttötilat ulkoiseen ohjukseen, eli vaikka murtohälyttimen tai liiketunnistimen perään.

 28. Hei!
  Minulla on 2012 asennettu Enervent Pingvin EDE ja maalämpö Thermia Diplomat 8kW. Olen itsekin miettinyt IV säätöjä hieman ja huomasin että täällähän niitä vinkkejä oli.

  Olen nyt poistanut IVstä viilennyksen ja lämmityksen kokonaan pois käytöstä asetuksista (raksit pois). Näyttö näyttää +16 astetta, mutta säätäminenhän ei tuohon vaikuta enää. Voikohan tuosta lämmityksen poistosta tulla jossain tilanteessa ongelmia esim. kovilla pakkasilla? Nyt oli -23 ulkona ja tuloilma oli +15 astetta. Eli pitäisikö tuloilman lämmitys olla kuitenkin päällä jostain syystä?

  Kovilla pakkasilla kun on laittanut takkatoiminnon päälle niin on tullut TE10 hälyytystä, tuloilma kylmää ylipaineistuksen aikana. Sitten poistunut/kuitaantunut itsestään.

  Toinen mitä olen miettinyt että pitäisikö LTO talvitoiminto olla päällä (raksitettuna asetuksisa) vai ei? Onko jollain ja onko siitä mikä hyöty?

  • Meillä antoi myös TE10 hälytystä, kun ulkolämpötila laski alle 15 asteeseen ja lämmitys ei ollut ”ruksattuna”. Lämmitys päälle ja hälytyksiä ei enää ole tullut.

 29. Itse vasta laitoin Pingvin Eco EDEn päälle. Kohta pitäisi mitata ja säädellä noita päätelaitteita. Saa nähdä miten stressaavaksi elämä menee tuon laitteen kanssa.

  Vielä oletteko säädelleet koneita? Oletteko saaneet ketään ammattilaista (joku lvi-ihminen joka on useamman kerran taistellut säädöt kohdalleen) säätämään konetta paikanpäälle?

 30. I just want to tell you that I am just very new to blogging and site-building and definitely loved this blog. Almost certainly I’m likely to bookmark your blog post . You certainly come with wonderful well written articles. With thanks for sharing your webpage.

 31. I just want to say I am new to blogs and certainly loved you’re web blog. Likely I’m want to bookmark your site . You amazingly have amazing writings. Thanks a bunch for sharing your web site.

 32. I simply want to mention I am very new to blogging and site-building and absolutely liked your page. Almost certainly I’m likely to bookmark your blog . You surely come with superb stories. Cheers for sharing with us your website.

 33. I simply want to tell you that I’m newbie to blogs and certainly enjoyed this blog. Most likely I’m going to bookmark your site . You absolutely come with exceptional well written articles. Thanks a bunch for revealing your blog.

 34. I just want to tell you that I am beginner to weblog and actually liked you’re blog site. Very likely I’m likely to bookmark your blog post . You definitely have incredible articles. Kudos for sharing your website.

 35. You could definitely see your enthusiasm in the paintings you write. The world hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe. Always go after your heart.

 36. I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here frequently. I’m quite certain I will learn plenty of new stuff right here! Good luck for the next!

 37. I simply want to tell you that I am newbie to weblog and truly enjoyed your page. Almost certainly I’m want to bookmark your website . You amazingly have tremendous posts. Thanks a bunch for revealing your web page.

 38. I just want to tell you that I’m all new to blogging and site-building and honestly liked this blog. Likely I’m likely to bookmark your blog post . You certainly come with impressive articles. Appreciate it for sharing your webpage.

 39. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such excellent information being shared freely out there.

 40. A lot of thanks for all your labor on this site. Debby delights in conducting investigation and it’s easy to understand why. All of us know all about the lively method you offer reliable tips and hints via the web site and cause participation from some others on the article then our princess is always becoming educated a whole lot. Take pleasure in the remaining portion of the new year. You are performing a great job.

 41. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 42. Thank you for some other informative blog. The place else could I get that kind of information written in such an ideal approach? I’ve a undertaking that I am simply now running on, and I’ve been on the glance out for such info.

 43. Great remarkable things here. I¡¦m very happy to look your article. Thank you a lot and i’m taking a look ahead to touch you. Will you please drop me a mail?

 44. I simply want to say I am new to blogging and site-building and definitely loved this page. Probably I’m going to bookmark your site . You surely come with perfect article content. Thanks a lot for sharing with us your web page.

 45. I simply want to say I am newbie to weblog and definitely loved this web-site. Likely I’m going to bookmark your blog . You surely come with fantastic articles. Many thanks for sharing with us your webpage.

 46. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is truly informative. I am going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 47. Thanks a lot for sharing this with all people you really recognise what you’re talking about! Bookmarked. Please additionally visit my website =). We could have a link alternate agreement among us!

 48. I needed to put you a tiny remark to finally say thank you over again about the beautiful principles you’ve documented on this page. It has been simply particularly generous with people like you in giving openly all a few individuals could have distributed for an e-book in order to make some profit on their own, notably considering the fact that you could possibly have done it if you ever decided. These secrets likewise served like a great way to know that someone else have a similar dreams like mine to grasp significantly more with regards to this issue. I think there are lots of more fun sessions up front for individuals that looked at your website.

 49. I just want to tell you that I am just new to blogs and seriously liked this blog. Almost certainly I’m going to bookmark your website . You surely have great writings. Thanks a bunch for sharing with us your web site.

 50. Terrific paintings! That is the type of info that are supposed to be shared across the web. Shame on the search engines for no longer positioning this put up higher! Come on over and discuss with my site . Thanks =)

 51. You could definitely see your enthusiasm in the paintings you write. The arena hopes for more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe. At all times follow your heart.

 52. Thanks a lot for giving everyone an extraordinarily special chance to read in detail from this site. It is always so excellent and stuffed with fun for me personally and my office mates to visit your web site at a minimum three times in a week to study the new tips you have got. And of course, we are usually happy with all the superb tricks you serve. Selected two ideas in this article are without a doubt the most efficient we’ve ever had.

 53. I was suggested this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You’re amazing! Thanks!

 54. Wow, wonderful weblog format! How long have you ever been blogging for? you made blogging glance easy. The entire glance of your web site is wonderful, as smartly as the content material!

 55. Excellent blog here! Also your site rather a lot up very fast! What host are you the use of? Can I get your affiliate hyperlink on your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

 56. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly return.

 57. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 58. You actually make it seem really easy along with your presentation but I in finding this topic to be actually something which I believe I would never understand. It kind of feels too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next submit, I will attempt to get the hold of it!

 59. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site offered us with valuable information to work on. You’ve done a formidable job and our entire community will be thankful to you.

 60. Thank you for all of the effort on this web site. My daughter really loves working on investigation and it is easy to see why. Many of us notice all of the lively ways you present sensible items on this blog and as well increase response from other ones on that subject so our favorite simple princess is always being taught so much. Take advantage of the rest of the new year. You’re conducting a powerful job.

 61. Thanks for some other fantastic article. Where else could anyone get that type of info in such an ideal way of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m on the look for such information.

 62. I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one these days..

 63. obviously like your web-site but you have to test the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I to find it very bothersome to inform the truth nevertheless I¡¦ll definitely come again again.

 64. Wow, fantastic weblog structure! How long have you ever been blogging for? you make running a blog look easy. The full look of your website is magnificent, as well as the content material!

 65. You actually make it seem really easy together with your presentation but I to find this topic to be actually something that I feel I’d by no means understand. It sort of feels too complex and very broad for me. I am looking forward on your subsequent post, I¡¦ll attempt to get the hold of it!

 66. I am commenting to make you know what a fabulous discovery my cousin’s girl undergone going through your site. She noticed many details, which include how it is like to have an amazing giving heart to get other people with ease understand certain complex things. You really exceeded visitors’ expectations. Thanks for distributing those necessary, trusted, explanatory as well as unique tips on that topic to Evelyn.

 67. I not to mention my buddies ended up analyzing the good secrets located on your web blog and then the sudden I got a horrible feeling I had not expressed respect to the site owner for those tips. All of the guys happened to be certainly very interested to study them and have in actuality been taking pleasure in these things. Thanks for simply being well considerate as well as for using this form of beneficial issues most people are really desperate to understand about. My personal sincere regret for not expressing appreciation to sooner.

 68. I cling on to listening to the news broadcast talk about getting free online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you tell me please, where could i acquire some?

 69. I¡¦ll immediately snatch your rss feed as I can not in finding your e-mail subscription link or newsletter service. Do you have any? Please permit me recognize so that I may subscribe. Thanks.

 70. I loved as a lot as you’ll obtain performed appropriate here. The caricature is attractive, your authored material stylish. nevertheless, you command get got an impatience over which you wish be turning in the following. ill surely come further formerly once far more since precisely the comparable practically a lot frequently within case you protect this increase.

 71. When it comes to business you want ot be sure that you’ve got all your bases covered. More importantly it seems like you’ve covered the basics in this post.

 72. I’ve recently started a site, the information you provide on this website has helped me greatly. Thank you for all of your time & work. ”The only winner in the War of 1812 was Tchaikovsky” by Solomon Short.

 73. Hi, i think that i saw you visited my web site thus i came to “return the favor”.I’m trying to find things to enhance my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 74. Thank you a bunch for sharing this with all of us you actually recognize what you are talking approximately! Bookmarked. Please additionally consult with my website =). We can have a hyperlink exchange agreement among us!

 75. Great paintings! This is the type of information that should be shared around the web. Disgrace on the search engines for no longer positioning this post higher! Come on over and talk over with my web site . Thanks =)

 76. Great remarkable things here. I am very satisfied to look your article. Thank you a lot and i am having a look forward to contact you. Will you please drop me a mail?

 77. I do consider all of the ideas you’ve introduced for your post. They’re very convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are very short for novices. May you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

 78. My brother suggested I might like this blog. He was entirely right. This post truly made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

 79. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this website. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming also. In fact your creative writing skills has inspired me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

 80. I am commenting to let you know what a terrific discovery my friend’s girl went through visiting your blog. She came to understand a wide variety of issues, not to mention how it is like to possess a marvelous giving character to let many people without difficulty know just exactly a number of complicated subject areas. You actually surpassed my expectations. Thank you for providing the effective, dependable, revealing not to mention cool thoughts on that topic to Julie.

 81. I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site. Reading this info So i¡¦m glad to exhibit that I have a very excellent uncanny feeling I found out just what I needed. I most unquestionably will make certain to do not forget this web site and give it a glance regularly.

 82. I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one nowadays..

 83. When I originally commented I clicked the -Notify me when new surveys are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I purchase four emails sticking with exactly the same comment. Perhaps there is by any indicates you could get rid of me from that service? Thanks!

 84. Terrific paintings! That is the kind of info that are supposed to be shared around the internet. Shame on the seek engines for no longer positioning this submit upper! Come on over and consult with my site . Thank you =)

 85. Good post and straight to the point. I don’t know if this is actually the best place to ask but do you folks have any ideea where to get some professional writers? Thx :)

 86. My brother recommended I might like this blog. He was entirely right. This post truly made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 87. I would like to express my appreciation to this writer just for rescuing me from such a incident. As a result of surfing throughout the the web and meeting ideas which were not helpful, I was thinking my entire life was done. Being alive without the strategies to the difficulties you have solved through this article is a serious case, and ones that could have badly damaged my entire career if I had not come across your web site. Your own skills and kindness in touching every item was helpful. I am not sure what I would’ve done if I had not discovered such a solution like this. It’s possible to at this point look forward to my future. Thanks for your time very much for the impressive and amazing guide. I won’t be reluctant to suggest your web blog to anyone who needs and wants support about this matter.

 88. Personally we believe in building long-term relationships and making certain that our clients succeed in all their goals because their success is our success. What do you think about that?

 89. I want to start a website for my Roller derby team, all we have is a myspace right now. How can I start a website that has a dot com, or html, etc, that I can design on my own, and keep up on my own so that we can actually have a website for fans to go to???? Thanks any and all help appreciated..

 90. My husband and i have been contented when Albert could deal with his researching via the precious recommendations he acquired through the weblog. It is now and again perplexing just to continually be giving for free helpful hints which often many others may have been selling. And we all do know we have got the website owner to thank for that. The main explanations you made, the simple blog navigation, the relationships you can assist to foster – it’s got everything remarkable, and it’s really assisting our son in addition to our family know that the article is cool, and that is incredibly important. Thanks for the whole lot!

 91. I’ve been browsing online greater than three hours as of late, yet I by no means discovered any fascinating article like yours. It is lovely price enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content material as you probably did, the web will likely be a lot more useful than ever before.

 92. I have been surfing on-line greater than three hours as of late, but I by no means discovered any fascinating article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content material as you did, the web shall be much more helpful than ever before.

 93. Hi there, I discovered your website by way of Google while looking for a similar subject, your web site got here up, it seems to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 94. Don’t waste energy on topics that don’t arouse your senses; this just slows you down and creates problems with your long term strategy.

 95. I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend :)

 96. Hey, you used to write magnificent, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your tremendous writings. Past several posts are just a little out of track! come on!

 97. I keep listening to the newscast lecture about receiving free online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you advise me please, where could i get some?

 98. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thanks for lunch!

 99. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 100. I would like to show appreciation to you for rescuing me from this incident. Just after checking throughout the search engines and seeing notions which are not helpful, I thought my entire life was well over. Living devoid of the answers to the issues you have fixed through this short article is a critical case, and the ones that would have adversely affected my career if I hadn’t discovered your blog. Your actual ability and kindness in touching all things was precious. I’m not sure what I would’ve done if I had not come across such a stuff like this. I am able to at this point look forward to my future. Thanks for your time so much for this skilled and sensible guide. I won’t be reluctant to recommend your blog to anyone who should receive tips about this issue.

 101. i am setting up A web portal for my business. and i want to know the copyright guidelines, specifically the legality of copying other articles from other websites. in other words, is it ok to copy an article from another site and paste it in my site ( of course, i will be putting the reference source or link it in to my site)? need hard core data please. if possible a weblink. thanks..

 102. We are the principal resource to numerous developers, marketing agencies, and sales teams for their client-centric development and marketing needs and posts like this really do help us out.

 103. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such great information being shared freely out there.

 104. I’m extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one today..

 105. Great tremendous issues here. I am very glad to look your article. Thank you so much and i am having a look ahead to contact you. Will you please drop me a e-mail?

 106. I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 107. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is truly informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 108. I am no longer certain where you’re getting your information, however good topic. I must spend a while studying much more or understanding more. Thanks for great information I was in search of this info for my mission.

 109. I have not checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend :)

 110. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your site in my social networks!

 111. You can certainly see your expertise within the paintings you write. The arena hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to say how they believe. At all times follow your heart.

 112. I am not sure where you are getting your info, however good topic. I needs to spend some time studying more or understanding more. Thanks for excellent info I was searching for this information for my mission.

 113. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossips and net and this is really frustrating. A good blog with interesting content, that’s what I need. Thanks for keeping this web-site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 114. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you helped me.

 115. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is magnificent blog. An excellent read. I will certainly be back.

 116. I simply could not go away your web site prior to suggesting that I extremely enjoyed the usual info a person provide for your visitors? Is going to be back regularly to investigate cross-check new posts

 117. Thanks for another informative website. Where else may just I get that kind of info written in such an ideal means? I have a mission that I’m simply now working on, and I’ve been at the look out for such info.

 118. We have a very close relationship with all our clients and we set very clear objectives toward reaching their goal and providing the top leading services only in comparison to much larger higher priced boutiques at affordable rates.

 119. Great awesome issues here. I am very satisfied to peer your article. Thanks so much and i am taking a look ahead to contact you. Will you please drop me a mail?

 120. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you aren’t already ;) Cheers!

 121. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

 122. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 123. you are in reality a just right webmaster. The website loading pace is amazing. It kind of feels that you are doing any unique trick. Moreover, The contents are masterpiece. you’ve performed a wonderful job on this topic!

 124. I together with my buddies were reviewing the excellent techniques found on your site and so all of a sudden came up with a terrible suspicion I never thanked you for those tips. My ladies became consequently very interested to read through them and have now absolutely been tapping into those things. Many thanks for truly being considerably accommodating as well as for settling on such superior resources millions of individuals are really desirous to be informed on. My honest apologies for not expressing appreciation to you sooner.

 125. My brother suggested I might like this website. He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

 126. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, let alone the content!

 127. I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this site. Thanks , I will try and check back more frequently. How frequently you update your site?

 128. My wife and i got now more than happy when Albert could do his research with the ideas he was given from your own web pages. It’s not at all simplistic to simply continually be releasing solutions which usually some people have been making money from. We already know we need the blog owner to appreciate because of that. The most important illustrations you have made, the easy web site navigation, the friendships you will make it easier to foster – it’s got many excellent, and it’s really aiding our son and our family reason why this situation is brilliant, which is certainly quite mandatory. Thanks for everything!

 129. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you aren’t already ;) Cheers!

 130. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 131. It¡¦s in reality a great and useful piece of information. I¡¦m glad that you simply shared this helpful info with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 132. I must show my appreciation for your generosity in support of persons that really want help on your study. Your personal dedication to getting the message all over turned out to be exceedingly good and have usually empowered individuals just like me to reach their goals. Your new valuable help signifies a whole lot to me and even more to my mates. Thanks a ton; from each one of us.

 133. you are actually a good webmaster. The website loading pace is amazing. It sort of feels that you are doing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you have done a fantastic job in this matter!

 134. At times like this it boils down to finding the information required, which as I’m sure you know can take some time. This post helped me figure out what I needed.

 135. Somebody necessarily lend a hand to make severely articles I’d state. That is the very first time I frequented your web page and so far? I amazed with the research you made to make this particular publish incredible. Great job!

 136. naturally like your web-site however you have to check the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to inform the truth on the other hand I¡¦ll surely come again again.

 137. You could certainly see your expertise within the paintings you write. The arena hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. Always go after your heart.

 138. hey there and thank you for your info – I have certainly picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical issues using this web site, as I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and can damage your quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again soon..

 139. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a great blog like this one nowadays..

 140. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site provided us with valuable info to work on. You have done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

 141. Thanks for any other informative website. The place else could I am getting that type of info written in such an ideal manner? I’ve a challenge that I am simply now operating on, and I have been at the look out for such information.

 142. I like the valuable information you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here frequently. I am quite sure I’ll learn many new stuff right here! Best of luck for the next!

 143. My brother suggested I might like this web site. He was totally right. This post truly made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

 144. Good blog! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified when a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day!

 145. Hey, you used to write excellent, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your super writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

 146. I actually wanted to write down a brief message to be able to appreciate you for all of the unique steps you are showing at this site. My prolonged internet investigation has finally been honored with pleasant suggestions to exchange with my friends and family. I ’d repeat that most of us site visitors actually are undoubtedly lucky to dwell in a fabulous network with many lovely individuals with very helpful points. I feel extremely lucky to have come across your webpages and look forward to really more pleasurable times reading here. Thank you once more for everything.

 147. I have to point out my respect for your kindness in support of those individuals that actually need help on this particular issue. Your personal dedication to getting the message all over ended up being particularly beneficial and have permitted professionals just like me to realize their ambitions. Your own warm and helpful recommendations signifies so much a person like me and far more to my office colleagues. With thanks; from each one of us.

 148. Great ¡V I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 149. I do agree with all the ideas you have offered in your post. They’re really convincing and will definitely work. Still, the posts are very brief for novices. Could you please lengthen them a little from next time? Thank you for the post.

 150. Hello, Neat post. There’s an issue along with your web site in web explorer, would test this¡K IE still is the market leader and a good part of other folks will miss your great writing due to this problem.

 151. It is perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or tips. Maybe you can write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!

 152. I think other web site proprietors should take this website as an model, very clean and wonderful user friendly style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 153. I and also my guys have been digesting the best tricks on your web site and quickly came up with an awful suspicion I had not expressed respect to the web site owner for those strategies. Those people ended up happy to learn all of them and already have surely been making the most of those things. Appreciation for indeed being quite accommodating as well as for going for such beneficial areas most people are really eager to be informed on. My personal honest regret for not expressing gratitude to you earlier.

 154. Private virtual servers give your business freedom and flexibility. Do you have any experience in this field by any chance? I’m looking for an expert to help me setup my necessary files.

 155. I’ve Googled around but no luck yet. The ones I’ve come across so far all have to do with MP3s, software and what not. If you have any in mind, please provide links to the sources. Many thanks in advance!.

 156. Hello, you used to write great, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your super writings. Past several posts are just a little out of track! come on!

 157. whoah this blog is magnificent i like reading your articles. Keep up the great paintings! You understand, a lot of people are searching around for this information, you could help them greatly.

 158. What i do not understood is in fact how you are now not really a lot more well-liked than you may be right now. You are so intelligent. You know therefore significantly in terms of this subject, produced me in my opinion believe it from so many varied angles. Its like women and men aren’t fascinated except it¡¦s something to do with Girl gaga! Your individual stuffs great. Always deal with it up!

 159. I’ve been surfing online greater than 3 hours nowadays, yet I never discovered any fascinating article like yours. It is lovely worth sufficient for me. Personally, if all website owners and bloggers made just right content as you probably did, the internet will likely be much more useful than ever before. ”Dreams have as much influence as actions.” by Stephane Mallarme.

 160. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 161. At times like this it boils down to finding the information required, which as I’m sure you know can take some time. This post helped me figure out what I needed.

 162. i’m not used to the new Yahoo! Pulse that comes with your email. i like blogging though…and i don’t know how to change the blog settings to make your posts invisible to everyone except you and stuff. help please DX.

 163. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site :)

 164. I’m very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 165. I think other site proprietors should take this website as an model, very clean and fantastic user friendly style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 166. Excellent blog here! Also your web site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol

 167. I¡¦ve been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts on this sort of space . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Reading this information So i¡¦m happy to exhibit that I have an incredibly excellent uncanny feeling I found out exactly what I needed. I most without a doubt will make sure to don¡¦t omit this site and provides it a glance on a continuing basis.

 168. What i do not realize is in truth how you’re not actually a lot more well-favored than you may be right now. You are so intelligent. You realize therefore significantly in relation to this subject, produced me for my part consider it from numerous varied angles. Its like women and men aren’t fascinated until it is something to do with Woman gaga! Your individual stuffs nice. Always handle it up!

 169. I¡¦ll immediately grab your rss feed as I can’t find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Please permit me recognise in order that I may just subscribe. Thanks.

 170. Terrific work! This is the type of information that should be shared around the web. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my site . Thanks =)

 171. Simply want to say your article is as amazing. The clearness in your post is simply cool and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

 172. Hi there, You have done an excellent job. I’ll definitely digg it and personally suggest to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this website.

 173. I keep listening to the news bulletin lecture about receiving boundless online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you advise me please, where could i get some?

 174. Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 175. whoah this blog is wonderful i really like studying your articles. Keep up the good paintings! You recognize, lots of people are looking round for this info, you can help them greatly.

 176. Whats Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely useful and it has aided me out loads. I’m hoping to contribute & aid different customers like its aided me. Good job.

 177. You can definitely see your enthusiasm in the paintings you write. The arena hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. At all times follow your heart.

 178. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 179. Needed to send you one little bit of word to be able to thank you so much once again for these lovely techniques you have documented above. It’s certainly pretty open-handed with you to supply freely exactly what many people would have supplied for an electronic book to get some profit on their own, even more so considering the fact that you might have done it in the event you desired. The basics also worked like a easy way to be sure that many people have the identical passion just as my personal own to grasp whole lot more with regards to this condition. I am certain there are millions of more fun moments up front for individuals that looked at your blog.

 180. I close my browser often for various reasons, and having to repeatedly log into my accounts like Facebook, Yahoo, Gmail, and etc, is very inconvenient and getting gold. Firefox 2 never did this, just my current Firefox 3..

 181. Hello there, I discovered your web site by way of Google even as looking for a comparable subject, your website came up, it seems to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 182. Interesting topic but I’m not sure that I agree with you. Things like this have chanbged the way the web was formed and created. Is it really as simple as changing out the direction and watching the web change?

 183. hello there and thank you for your info – I have certainly picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical issues using this site, since I experienced to reload the website lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again soon..

 184. I think other web site proprietors should take this website as an model, very clean and fantastic user genial style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 185. Thanks for another wonderful article. The place else may anyone get that kind of information in such an ideal method of writing? I have a presentation subsequent week, and I am at the look for such information.

 186. I think this is one of the most important info for me. And i am glad reading your article. But want to remark on few general things, The website style is great, the articles is really great : D. Good job, cheers

 187. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such wonderful info being shared freely out there.

 188. I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this site. Thanks , I will try and check back more often. How frequently you update your site?

 189. Hi there, I discovered your website by the use of Google even as searching for a comparable subject, your website got here up, it appears good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 190. I have been surfing on-line greater than 3 hours lately, yet I by no means found any attention-grabbing article like yours. It¡¦s pretty worth sufficient for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content material as you did, the web might be much more useful than ever before.

 191. You really make it seem really easy together with your presentation but I in finding this matter to be really one thing that I believe I might never understand. It seems too complicated and extremely large for me. I am taking a look ahead on your next submit, I will try to get the hold of it!

 192. Thank you for sharing superb informations. Your web-site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and simply could not come across. What a perfect website.

 193. I¡¦ve been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts on this kind of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Reading this information So i¡¦m glad to convey that I’ve an incredibly excellent uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I so much unquestionably will make certain to don¡¦t omit this website and provides it a look on a continuing basis.

 194. I’m not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for magnificent information I was looking for this info for my mission.

 195. Thanks so much for providing individuals with such a special opportunity to discover important secrets from this website. It is always so brilliant and also full of a lot of fun for me and my office peers to search the blog at least three times in one week to see the newest things you have. And indeed, I am also actually pleased concerning the astounding techniques served by you. Selected 1 areas in this post are rather the very best we have all ever had.

 196. Thank you so much for giving everyone an exceptionally terrific opportunity to read articles and blog posts from here. It can be very good and also stuffed with a good time for me personally and my office friends to search your website at least three times in a week to learn the fresh guides you have got. And lastly, I am always happy with your unbelievable guidelines you give. Certain 2 ideas in this article are truly the simplest I have had.

 197. I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this web site. Thanks , I will try and check back more frequently. How frequently you update your website?

 198. Thanks a lot for sharing this with all folks you really recognize what you’re speaking about! Bookmarked. Please also seek advice from my web site =). We could have a link change contract among us!

 199. It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or suggestions. Maybe you could write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!

 200. Excellent weblog here! Also your site lots up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link in your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

 201. I was suggested this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty. You’re wonderful! Thanks!

 202. It¡¦s actually a great and helpful piece of information. I am satisfied that you simply shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 203. Whats Going down i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely useful and it has helped me out loads. I am hoping to give a contribution & aid other users like its helped me. Great job.

 204. I just wanted to construct a quick message to express gratitude to you for these pleasant steps you are writing here. My long internet research has at the end been compensated with beneficial facts and techniques to write about with my two friends. I would tell you that most of us site visitors actually are undoubtedly blessed to exist in a superb place with very many awesome professionals with interesting things. I feel extremely fortunate to have come across your webpage and look forward to many more awesome moments reading here. Thanks once again for all the details.

 205. My brother recommended I might like this website. He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

 206. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 207. Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

 208. If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 209. Hello, Neat post. There’s an issue along with your site in internet explorer, could test this¡K IE still is the marketplace chief and a good component of other folks will leave out your excellent writing because of this problem.

 210. 948897 963641Id need to verify with you here. Which isnt 1 thing I often do! I get pleasure from reading a put up that will make individuals believe. In addition, thanks for permitting me to comment! 874335

 211. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 212. I was just seeking this information for some time. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your website. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this type of informative sites in top of the list. Generally the top websites are full of garbage.

 213. Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

 214. Thanks , I have recently been searching for information about this subject for a while and yours is the best I have discovered so far. But, what concerning the conclusion? Are you positive in regards to the source?

 215. I keep listening to the news broadcast lecture about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the most excellent site to get one. Could you tell me please, where could i get some?

 216. I just need to know how to get a website started. I want to make a fan site for a new band. I know that I have to pay for a domain, but I’m confused about how to purchase & build a website. Help please? Thanks in advance! (:. Thanks everyone! (:.

 217. Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely helpful information specifically the last part :) I care for such information a lot. I was looking for this certain info for a very long time. Thank you and best of luck.

 218. Generally I do not read article on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to check out and do it! Your writing style has been amazed me. Thank you, quite great article.

 219. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is really informative. I’m going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 220. If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 221. Hey very nice website!! Man .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your site and take the feeds also¡KI am happy to seek out numerous helpful information right here within the put up, we need work out extra strategies on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 222. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me.

Kommentointi on suljettu.