Luonnostelua

Kinkun sulattelun lomassa olemme pähkäilleet tuota ensimmäistä luonnosta. Niinkuin todettua, suuret linjat osuivat aivan nappiin. Muutamaan pienempään asiaan toivoisimme muutoksia ja muokkasimme tuota pohjaa leikkaa/liimaa menetelmällä ideoidemme suuntaan.

Siirsimme vanhempien makuuhuonetta etelään niin paljon että sen pohjoispuolelle mahtuu vessa ja vaatehuone. Näin saimme näköyhteyden saunanlauteilta vessanpöntölle pois, tilaa tuplalavuaarille, vaatehuoneen alakertaankin, suoran yhteyden vanhempien makuuhuoneesta pesu- ja WC-tiloihin ja hieman suuremman kodinhoitohuoneen, sekä käynnin makuuhuoneeseen pois pukuhuoneesta.

Pienensimme keittiötä koska se oli melkoisen iso, emmekä kuitenkaan halua sinne ruokapöytää. Otimme myös talon pituudesta pois yhden koolausvälin (60 cm), jotta saimme taloa pienennettyä edes muutaman neliön.

Toinen makuuhuone siirtyi vierashuoneen paikalle, vierashuone eteisen tilalle, eteinen toisen vessan paikkeille.  Näin saimme pääsisäänkäynnin eteläseinustalle, jolloin pääovi on ehkä luontevammin tulosuunnassa. Käänsimme myös teknisen tilan oven eteläpuolelle, jolloin se on samassa katoksessa pääoven kanssa. Lisäksi eteisen vieressä on vessa ja tekninen tila, joista on lyhyt matka vetää tuulikaappiin vesipiste kurastopperille. Nyt tekninen tilakaan ei olisi toisen makuuhuoneen seinän takana, jos vaikka siellä on joku äänekäs kone. Kuitenkin yhteys pesutiloihin toisestakin makuuhuoneesta säilyi. Vierashuoneen kautta saamme sisään valoa myös etelän suunnalta ja näkymän tontille tulon suuntaan.

Vaikka alunperin toivoimme takkaa esim. ruokailun ja olohuoneen väliin, tuntuu tuo sijoittelu nyt kuitenkin rajoittavan tilojen kalustamista ja kiinnittävän tilat takan ympärille liian ”kiinteästi”. Lisäksi takka taitaa lämmittää liikaa ruokapöydässä istujia, samalla kääntäen olohuoneen ”sisäisen rintamasuunnan” pohjoiseen (esim. sohvaa ei voi asettaa selkä takkaan päin). Takan uudesta sijainnista on nyt useampi vaihtoehto; siirretään takka ruokailutilan ulkoseinälle, viherhuoneen lähelle siten, että viherhuoneesta saisi myös yhteyden hormiin vaikkapa pientä kamiinaa/ulkotakkaa varten. Tai siirretään takka keskelle taloa, keittiön lähelle, jolloin tulisijan voisi toteuttaa leivinuuni-takkana. Näissä saattaa tulla ongelmaksi hormin sijainti; keittiön kohdalla välikatossa kulkenee ilmastointiputkia, viherhuonevaihtoehdossa savupiippu tulisi käytännössä räystäälle, mikä ei välttämättä ole kovin viehettävää. Olohuoneen/vierashuoneen seinä voisi olla myös yksi vaihtoehto, jolloin hormi voisi olla suunnilleen entisellä linjalla.

Kuvassa ei ole huomioitu ikkunoita ja mittakaavakin on varmaan vähän mitä sattuu, mutta idea selvinnee.

Lähetimme ajatuksiamme ja selventävän pohjaluonnoksen arkkitehdille ja nyt odotamme jännityksellä minkälaisen pohjan hän taikoo ideoidemme pohjalta.