Ihan pihalla, osa 2 – suunnitelmasta toteutukseen

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, sanotaan. Pihan osalta lähestyimme toteutusta laatimalla pihasuunnitelman pohjalta työselityksen ja liittämällä sen tarjouspyyntöön, jonka lähetimme usealle piharakentamista harjoittavalle yritykselle (huhti – toukokuun vaihteessa). Myönnän, myöhässä olimme, sillä tarjouskierros olisi pitänyt aloittaa jo talvella. Jälleen kerran törmäsimme tähän rakentamisen ja rakennuttamisen salaperäiseen sykliin, jossa olet joko etuajassa, myöhässä tai kerta kaikkiaan väärään aikaan liikkeellä.

Nihkeästä alusta huolimatta saimme kuin saimmekin (Harrin aktiivisen sähköposti- ja puhelinpainostuksen tuloksena) viisi tarjousta piharakentamisen toteutuksesta. Lisäksi (kuten melkein jokaisella aiemmallakin tarjouspyyntökierroksella) pari lupausta perehtyä asiaan mahdollisimman pian. Tarjouksen jättäneestä kaikki vaivautuivat myös paikan päälle, tosin hieman hämäräksi jäi, milloin yksi näistä käynneistä oli tapahtunut.

”…sitten tähän ojan partalle istutetaan maanpeittokasvillisuutta, joka laskeutuu alas ojanpiennarta ja…”

Tässä yhteydessä pari sanaa tarjouskierrokseen liittyneestä sivujuonteesta: Olemme pääsääntöisesti saaneet todella asiallista palvelua kaikilta rakennusprojektiimme osallistuneilta tahoilta, joiden edustajat ovat myös olleet pääsääntöisesti miehiä (tämä erityishuomiona naiselta). Pihojen suunnittelu ja toteutus tuntuu kuitenkin olevan se osa-alue rakentamisesta, joka ei ole yhtä miesvaltainen kuin muut. Ja kuinka ollakaan, naisena törmäsin ensimmäistä kertaa tämän projektin aikana myös toistuvasti mielestäni epäammattimaiseen suhtautumiseen meihin asiakkaina.  Ennakkoasenne tuntui olevan, että me – erityisesti minä – emme maallikkoina (itse pidän enemmän termistä amatööri) voi olla perillä pihan suunnitteluun, rakentamiseen tai kasvien valintaan liittyvistä asioista. Tuo asenne oli tarjouspyyntövaiheessa jopa niin suorasukainen, että olin valmis hylkäämään parikin tarjousta pelkästään asenteen perusteella. Miten voisimme tehdä yhteistyötä tahon kanssa, joka ei osaa suhtautua meidän toiveisiimme asiallisesti. Otamme toki vastaan kritiikkiä ja perusteltuja muutosehdotuksia, mitä tulee pihamme toteutukseen, mutta tuo kritiikki ja ehdotukset on parasta esittää rakentavasti! Jälleen kerran (nyt tarkkana!) parasta palvelua saimme mieheltä, joka edusti Espoon Kivityö nimistä yritystä. Heillä osataan panostaa asialliseen asiakaspalveluun – terveiset ja kiitokset sinne!

Kaivettu, muotoiltu, täytetty ja levitetty. Sitten istuttamaan.

Kaikki saamamme tarjoukset liikkuivat suunnilleen samassa hintaraamissa. Pihan rakentaminen on kallista, mutta ei niin kallista kuin kuvittelimme. Tarjousten perusteella pihamme rakentaminen ulkopuolisen toimesta olisi tullut kustantamaan hieman reilu 30 tuhatta euroa. Mutta, mutta. Tarjoukset oli eritelty per yksikkö ja lopullinen toteutuskustannus olisi ollut riippuvainen siitä, olimmeko laskeneet tarjouspyynnössä esittämämme pihan alat oikein (kukaan tarjouksen jättäneistä ei tarkistanut aloja). Lisäksi tarjouksiin sisältyi esim. maanvaihdot ja muotoilut urakkana, mutta vain tiettyyn syvyyteen asti. Jokainen ylimääräinen kauhan kuopaisu tai multakuutio olisi tietysti maksanut erikseen. Tarjoukset eivät sisältäneet esim. terassien tekoa tai kasveja ja niiden istuttamista – nuo kustannukset olisivat siis tulleet tarjousten päälle. Pääsääntöisesti tuohon em. 30 tuhannen euron summaan olisi sisältynyt maanvaihto ja -muokkaus (tiettyyn syvyyteen asti, sisältäen mullan ja kaatopaikkamaksut), siirtonurmen noin 100 m2 alalle asennettuna, kiveykset noin 70 m2 alalle asennettuna sekä autopihan ja pihatien asfaltoinnin (pariin tarjoukseen asfaltointia ei sisältynyt).

Vallihauta? Kosteikko? Eikun ”uima-allas”, jos pikkuraksaajalta kysytään.

Ja mihin päädyimme? Tätä blogia seuranneenna olette jo varmasti havainneet, että hylkäsimme lopulta kaikki tarjoukset ja päätimme toteuttaa pihamme itse, yhteistyössä jo useasti aiemmin luotettavuutensa ja osaamisensa osoittaneen Maarakennus Elg Oy:n kanssa. Toki pihan rakentaminen omatoimisesti on raskasta, aikaaviepää ja hintavaakin, mutta myös palkitsevaa ja sellaista puhaa, jota osaamme ja kykenemme itse tekemään. Säästöäkin tulee tarjouksiin verrattuna, jos omaa työpanostamme ei mitata rahassa. Ja toteutuksen saa tehdä juuri niin kuin itse haluaa – meni sitten syteen tai siihen saveen, jota tällä tontilla riittää!

168 vastausta artikkeliin ”Ihan pihalla, osa 2 – suunnitelmasta toteutukseen

 1. I just want to mention I’m very new to weblog and definitely loved you’re web page. Almost certainly I’m likely to bookmark your blog . You surely have great article content. With thanks for sharing with us your web-site.

 2. I simply want to mention I’m beginner to weblog and really loved this web-site. More than likely I’m going to bookmark your site . You absolutely have good article content. Kudos for sharing your web site.

 3. I just want to say I’m all new to blogging and site-building and certainly savored your web blog. Likely I’m want to bookmark your blog post . You certainly have exceptional articles and reviews. Thanks for sharing with us your website.

 4. I just want to say I’m very new to blogs and certainly loved your web page. Very likely I’m planning to bookmark your site . You surely come with impressive article content. With thanks for revealing your blog site.

 5. I just want to mention I’m beginner to blogging and definitely savored this web blog. Very likely I’m going to bookmark your blog post . You certainly have excellent articles and reviews. Thanks for sharing with us your web site.

 6. I simply want to mention I am beginner to blogging and site-building and really loved your web blog. Most likely I’m planning to bookmark your website . You certainly come with incredible articles and reviews. Thanks for sharing with us your web site.

 7. I just want to mention I am all new to blogs and absolutely loved you’re page. Probably I’m going to bookmark your blog . You absolutely have tremendous articles and reviews. Bless you for sharing your website page.

 8. I just want to say I am beginner to blogging and definitely enjoyed your page. Almost certainly I’m want to bookmark your website . You definitely have superb stories. Thank you for sharing your website.

 9. I just want to say I’m newbie to weblog and really liked your website. More than likely I’m want to bookmark your blog . You actually come with great posts. Kudos for revealing your web site.

 10. I simply want to mention I’m very new to weblog and seriously enjoyed your web-site. More than likely I’m going to bookmark your blog post . You amazingly have fantastic posts. Many thanks for sharing with us your website.

 11. Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 12. hi!,I love your writing so a lot! proportion we communicate more approximately your post on AOL? I need an expert on this space to unravel my problem. Maybe that’s you! Taking a look ahead to see you.

 13. I¡¦m not certain the place you’re getting your info, however great topic. I needs to spend a while studying much more or working out more. Thank you for excellent info I was searching for this information for my mission.

 14. Excellent post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Very helpful info specially the last part :) I care for such info a lot. I was looking for this particular information for a very long time. Thank you and best of luck.

 15. Thanks for sharing excellent informations. Your website is so cool. I’m impressed by the details that you¡¦ve on this website. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and just could not come across. What a perfect site.

 16. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website offered us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our entire community will be grateful to you.

 17. Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Very helpful information particularly the last part :) I care for such info much. I was seeking this particular information for a very long time. Thank you and best of luck.

 18. Very efficiently written information. It will be helpful to anyone who utilizes it, as well as me. Keep up the good work – can’r wait to read more posts.

 19. you are really a good webmaster. The site loading pace is incredible. It kind of feels that you’re doing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterwork. you have done a fantastic process on this matter!

 20. I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this website. Thank you, I will try and check back more often. How frequently you update your website?

 21. This is pretty much the exact information I was looking for! I really appreciate it. I did a quick Google search and came across this page, which was obviously helpful.

 22. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We’ve ever arrive across on this subject. Actually Great. I am also an expert in this topic so I can understand your hard work.

 23. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is really informative. I’m gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 24. Hello, you used to write excellent, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your great writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

 25. Just wish to say your article is as astonishing. The clearness in your post is simply great and i could assume you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

 26. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 27. This sort of in search of get the enhancements made on this unique lifestyle and diet, begin your L . a . Shifting the pounds diet answer is really a huge procedure into accesing which normally hope. weight loss

 28. I am so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 29. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is wonderful, as well as the content!

 30. It is appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or suggestions. Possibly you could write next articles referring to this article. I wish to read a lot more points about it!

 31. Personally we believe in building long-term relationships and making certain that our clients succeed in all their goals because their success is our success. What do you think about that?

 32. Terrific work! This is the type of information that should be shared around the web. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my site . Thanks =)

 33. Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 34. Thank you a lot for providing individuals with remarkably wonderful opportunity to discover important secrets from this website. It is often so ideal plus packed with a good time for me and my office mates to search your blog not less than 3 times in a week to learn the newest secrets you will have. And indeed, I’m also actually amazed considering the dazzling secrets you serve. Some two areas in this article are completely the most impressive I have had.

 35. Great ¡V I need to undoubtedly pronounce, impressed along with your website. I had no trouble navigating by way of all tabs as nicely as related info ended up being truly effortless to do to access. I recently identified what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for people who add forums or anything, web site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

 36. You could definitely see your enthusiasm in the paintings you write. The sector hopes for more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe. All the time follow your heart.

 37. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is really informative. I am gonna watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 38. Thanks for another magnificent article. The place else may anyone get that type of info in such an ideal way of writing? I have a presentation subsequent week, and I am at the look for such information.

 39. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how could we communicate?

 40. I want to make a withdrawal aldactone 100mg price in india The claim of inappropriate behavior was filed made by former Beverly Hills SWAT sergeant Brian Weir, who also accuses Nutall of contaminating potential DNA and “treating the dead body of the decedent in a way that would outrage ordinary family sensibilities.”

 41. I wanted to start my own blog and I was looking for your suggestions for which sites you think are the best to start one with. . I want to be able to post pictures, text, and music (maybe).. I only want to use a free blog host..

 42. Thanks , I have recently been looking for info about this topic for a long time and yours is the greatest I’ve found out so far. But, what about the conclusion? Are you positive in regards to the supply?

 43. I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Carry on the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site :)

 44. Personally we believe in building long-term relationships and making certain that our clients succeed in all their goals because their success is our success. What do you think about that?

 45. I like the helpful information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly. I am quite certain I’ll learn many new stuff right here! Good luck for the next!

 46. you’re actually a good webmaster. The website loading velocity is incredible. It sort of feels that you are doing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you have performed a excellent activity in this topic!

 47. thank for dropping this story. I am definitely tired of struggling to locate relevant and intelligent commentary on this topic. Everyone nowadays seem to go to extremes to either drive home their viewpoint or suggest that everybody else within the globe is wrong. thank for your concise and relevant insight.

 48. Good ¡V I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 49. Thanks a bunch for sharing this with all of us you actually recognize what you are speaking approximately! Bookmarked. Please additionally seek advice from my web site =). We could have a hyperlink trade contract among us!

 50. Normally I do not learn article on blogs, however I would like to say that this write-up very forced me to check out and do so! Your writing taste has been amazed me. Thanks, quite great post.

 51. I’ve been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

 52. Useful information. Lucky me I discovered your website unintentionally, and I’m shocked why this accident didn’t took place earlier! I bookmarked it.

 53. With responsive web design for your website, you will be able to represent a distinct image of your brand from the rest of the crowd. Our team has required expertise and experience of handling simple to the most complicated web design projects.

 54. excellent issues altogether, you just received a emblem new reader. What may you recommend in regards to your submit that you just made a few days in the past? Any positive?

 55. I’m just commenting to let you know what a perfect discovery my cousin’s child obtained going by way of your web page. She noticed a great number of pieces, which included what it really is like to have a marvelous helping heart to make other people completely have an understanding of some complicated items. You truly did more than people’s expected results. Thanks for providing those powerful, trustworthy, revealing and also unique guidance on this topic to Jane.

 56. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don’t know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you are not already ;) Cheers!

 57. Excellent – I ought to certainly pronounce, impressed with your internet site. I had no trouble navigating via all tabs as properly as related details ended up being truly simple to do to access. I recently identified what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those that add forums or anything, website theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task.

 58. This is obtaining a bit more subjective, but I considerably prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you swiftly see related albums, songs, or other users related to what you are listening to. Clicking on one of those will center on that item, and yet another set of “neighbors” will come into view, permitting you to navigate about exploring by related artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also fantastic enjoyable, letting you locate other people with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist developed based on an amalgamation of what all your buddies are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will probably be relieved to know you can avoid the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 59. Great post! We’re a successful software design and development company specializing in creating e-commerce Websites, iPhone, Android, and windows 8 applications, facebook applications, Internet marketing (SEO/SEM/SMO and PPC campaigns)

 60. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossips and net and this is actually frustrating. A good site with exciting content, this is what I need. Thanks for keeping this web-site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 61. Normally I don’t read post on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to take a look at and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite great post.

 62. My spouse and i got now thankful Edward could do his researching with the ideas he grabbed out of your site. It is now and again perplexing to simply happen to be giving for free tips and hints that other folks may have been making money from. And we also keep in mind we need the website owner to be grateful to because of that. The main illustrations you’ve made, the straightforward site menu, the friendships you will make it easier to promote – it’s got most sensational, and it’s really making our son in addition to our family understand the subject is pleasurable, which is seriously serious. Thank you for the whole thing!

 63. Hey, you used to write wonderful, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your super writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

 64. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossips and web and this is really frustrating. A good blog with exciting content, that’s what I need. Thank you for keeping this website, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 65. It¡¦s in reality a great and helpful piece of info. I¡¦m happy that you simply shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 66. Satisfying posting. It would appear that a great deal of the stages are depending upon the originality aspect. “It’s a funny thing about life should you refuse to accept anything but the best, you very often get it.” by W. Somerset Maugham..

 67. I’m so happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 68. Definitely believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 69. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is fantastic blog. A great read. I will definitely be back.

 70. Just wish to say your article is as amazing. The clearness in your post is just cool and i could assume you’re an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 71. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 72. I’m very thankful for this post, if it wasn’t for this post I’d probably still be looking on Google for what I was looking for. Much appreciation!

 73. I have been surfing on-line greater than three hours these days, yet I never discovered any fascinating article like yours. It¡¦s lovely worth sufficient for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content material as you did, the web might be a lot more useful than ever before.

 74. Great beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 75. Well, to put it simply there is no reason why this post shouldn’t receive a ton of attention as we’re all trying to represent our skills and contribute knowledge accordingly.

 76. My wife and i ended up being now happy when Louis could finish off his investigation through your precious recommendations he acquired using your site. It’s not at all simplistic just to continually be giving away secrets and techniques men and women could have been selling. And we also consider we have got you to thank for that. All the explanations you made, the straightforward blog navigation, the relationships you can aid to foster – it is many astonishing, and it’s aiding our son in addition to our family believe that that article is fun, which is certainly extremely serious. Thank you for the whole thing!

 77. Terrific work! This is the type of information that should be shared around the web. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my site . Thanks =)

 78. Hello my friend! I wish to say that this article is awesome, nice written and include almost all important infos. I¡¦d like to peer extra posts like this .

 79. That’s not me not used to blogging and in fact value internet internet site. It is possible to discover a lot innovative content that peaks my interest. Let me bookmark your web site whilst checking you out of trouble.

 80. Great blog here! Also your site loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

 81. My brother suggested I might like this website. He was entirely right. This post truly made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 82. I wanted to send a small message to express gratitude to you for those lovely guidelines you are sharing on this website. My time-consuming internet research has at the end been recognized with incredibly good facts and strategies to exchange with my great friends. I ’d state that that many of us site visitors are rather blessed to be in a remarkable place with very many wonderful people with insightful opinions. I feel somewhat happy to have encountered your site and look forward to some more awesome times reading here. Thanks a lot once again for a lot of things.

 83. I like the helpful information you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here regularly. I’m quite sure I will learn many new stuff right here! Best of luck for the next!

 84. I and my pals ended up reading the nice techniques from your website while unexpectedly came up with a horrible feeling I never expressed respect to the web blog owner for those strategies. Most of the men appeared to be so excited to learn all of them and have now absolutely been taking advantage of these things. I appreciate you for actually being really helpful as well as for opting for some fine subject areas most people are really desirous to understand about. Our honest regret for not saying thanks to you earlier.

 85. I discovered your weblog website on google and examine a number of of your early posts. Continue to maintain up the superb operate. I basically extra up your RSS feed to my MSN News Reader. In search of forward to reading more from you later on!…

 86. You are able to easily set aside lots of directed adventures with assorted car experts. Various deal wonderful delivers several may possibly take your corporation for a tour to a market location, or maybe for a trip to new york. ?????? ???

 87. I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 88. Simply desire to say your article is as astonishing. The clearness in your post is simply excellent and i could assume you are an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

 89. Thank you, I have recently been looking for information approximately this topic for ages and yours is the greatest I have discovered till now. However, what about the conclusion? Are you certain about the supply?

 90. Wonderful paintings! This is the kind of information that are supposed to be shared around the web. Disgrace on the seek engines for no longer positioning this publish higher! Come on over and seek advice from my web site . Thank you =)

 91. I’m still learning from you, but I’m trying to achieve my goals. I absolutely liked reading all that is posted on your blog.Keep the tips coming. I liked it!

 92. Someone essentially lend a hand to make severely posts I would state. That is the very first time I frequented your website page and thus far? I surprised with the analysis you made to create this particular submit incredible. Fantastic job!

 93. I’ve asked my older sister countless times to format my computer because I’m experiencing lag in the game I play. Btw, this computer has been formatted 4-5 times. But whenever I ask my sister to format my computer, she says no because she says that if you format a computer too much, the computer itself gets slower than it already was. Is this true? Or is that an excuse to get out of formatting my computer because it takes away her 2-3 hours?.

 94. Useful information. Fortunate me I discovered your web site unintentionally, and I’m stunned why this accident did not took place in advance! I bookmarked it.

 95. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 96. I do accept as true with all the ideas you’ve introduced in your post. They are very convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are very brief for novices. May just you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

 97. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossips and web and this is actually frustrating. A good blog with interesting content, this is what I need. Thanks for keeping this web-site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 98. Very well written information. It will be beneficial to anyone who utilizes it, including yours truly :). Keep up the good work – i will definitely read more posts.

 99. Thanks for sharing exceptional informations. Your web-site is quite cool. I’m impressed by the details which you have on this web web site. It reveals how nicely you perceive this topic. Bookmarked this internet page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I discovered merely the info I already searched all over the location and simply couldn’t come across. What a perfect web-site.

 100. My brother suggested I might like this web site. He was totally right. This post truly made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 101. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 102. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Magnificent. I’m also a specialist in this topic so I can understand your hard work.

 103. Good site! I truly love how it is simple on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I’ve subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day!

 104. I’m still learning from you, but I’m trying to achieve my goals. I absolutely enjoy reading everything that is posted on your website.Keep the tips coming. I liked it!

 105. hey there and thank you for your information – I’ve certainly picked up something new from right here. I did however expertise some technical issues using this web site, as I experienced to reload the site lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective fascinating content. Ensure that you update this again soon..

 106. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 107. I will right away grasp your rss feed as I can not to find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Please permit me recognise in order that I may just subscribe. Thanks.

 108. It¡¦s actually a nice and useful piece of information. I am satisfied that you simply shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 109. Hello there, You have done an excellent job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this site.

 110. Definitely believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 111. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 112. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 113. Somebody necessarily help to make seriously articles I would state. This is the first time I frequented your website page and so far? I surprised with the research you made to create this particular publish amazing. Excellent job!

 114. I will right away grab your rss feed as I can not to find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Kindly allow me know so that I may subscribe. Thanks.

 115. Definitely believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 116. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thanks for lunch!

 117. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossips and internet and this is really frustrating. A good site with interesting content, that’s what I need. Thank you for keeping this web site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 118. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 119. I as well as my friends were reviewing the good ideas found on the blog and then all of the sudden came up with an awful suspicion I never expressed respect to you for those techniques. My men are actually totally joyful to learn all of them and now have very much been loving them. We appreciate you genuinely really helpful and also for selecting these kinds of extraordinary issues most people are really desirous to discover. My personal sincere apologies for not expressing gratitude to you sooner.

 120. whoah this blog is magnificent i really like studying your posts. Keep up the great work! You realize, a lot of people are searching around for this info, you can aid them greatly.

Kommentointi on suljettu.