Ensimmäisen vuoden sähkönkulutus

Reilu vuosi on nyt asuttu talossa ja lienee aika aloittaa sarja kirjoituksia myös asumiskokemuksista. Hyvä aloitus lienee tutkailla ensimmäisen vuoden sähkönkulutusta.

Uusia huonekaluja

Muutimme taloon touko – kesäkuun vaihtessa 2011. Elokuussa kilpailutimme sähkönmyyjät ja voittajaksi selviytyi Helen (Helsingin energia), jonka kanssa solmimme elokuun 17. päivä 2011 alkaen kahden vuoden määräaikaisen sopimuksen kiinteällä hinnalla. Olemme aiemminkin olleet Helenin asiakkaita ja jo silloin koimme yhtiön palvelumotivaation ja -käytännöt hyviksi; ja tuo mielipide pitää edelleen. Tänään siis muistaessani kirjauduin Helenin online-palveluun katsastamaan yhteenvedon ensimmäisen sopimusvuoden sähkönkulutuksesta. Toki asia olisi selvinnyt jo aiemmin tutkailemalla Fortumin siirtolaskuja, mutta… enpä tutkaillut.

Onks tää sähkökaapeli?

Ja sitten niitä lukuja: Välillä 17.8.2011 – 16.8.2012 sähköä on kulunut yhteensä 14030 kWh. Talvikuukausina sähköä on kulunut reilusti yli tuhat kilovattituntia per kuukausi – huippu taisi olla helmikuussa – ja vähiten kulutusta on ollut tietysti kesäkuukausina. Tänä kesänä tosin heinäkuussa meni enemmän sähköä kuin kesäkuussa, mikä selittynee sillä, että maalasimme taloa ja käytössämme oli sähkötoiminen henkilönostin – lisäksi muutamana yönä ilmanvaihtokoneen kesäjäähdytys oli päällä koko yön. Vertailutietona mainittakoon, että viimeisenä asumisvuonna edellisessä talossamme (104 m2, kahdessa tasossa, sähkölämmitys, ilmalämpöpumppu ja takka, rakennusvuosi 2004) kulutimme 19460 kWh, huolimatta tietoisesta yrityksestämme säästää sähköä. Koska tapamme käyttää sähköä tuskin on tässä välissä muuttunut kovin radikaalisti, ja huomioiden, että perheemme henkilömääräkin on kasvanut yhdellä, selitys nykyiselle alhaisemmalle sähkönkulutukselle ei löydy meistä sähkön käyttäjistä.

Makkarat paistuvat meheviksi induktio-liedellä.

Mikä on muuttunut? Talo on isompi (lämmitettävää alaa on nyt noin 150 m2) ja kyljessä vielä melkein 50 m2 autotalli-varasto. Lisäksi tosiaan väkimäärä ja sen seurauksena myös esim. pyykin määrä on kasvanut. Ensimmäisenä vuonna lämmityksen ja ilmanvaihdon säädötkin kuluttivat vähän ekstraa ennen kuin kaikki säädöt saatiin kohdilleen. Toisaalta, valaistuksessa on käytössä vähemmän halogeeneja ja olohuoneen isot ikkunat tuovat pimeämpinäkin vuodenaikoina sen verran valoa sisälle, että päivävalaistuksen tarve on vähentynyt merkittävästi. Kaikki kodinkoneet ovat uusia (pesutornia lukuun ottamatta) ja vähemmän kuluttavia, myös tv:t. Talossa on paksummat seinät, parempi eristys, se ei vedä eikä vuoda ja lämmönjako tapahtuu vesikiertoisella lattialämmityksellä (versus sähköpatterit seinillä). Lisäksi ilmanvaihtokoneessa on lämmön talteenotto, joka lämmittää tuloilmaa eli kaikenlainen vetoisuuden tunne on vähentynyt radikaalisti (vanhassa talossa korvausilma tuli suoraan ulkoa ikkunoiden päällä olevista venttiileistä, hyrrrr!) Ja, ja, ja… ai niin: meillä on maalämpö.

Tuolta se lämpö otetaan.

Toki sähköä voisi mennä vielä vähemmän, jos: Minä en kokisi alle 23 asteen sisälämpötilaa liian alhaiseksi (lapsuus tropiikissa jättää jälkensä). Polttaisimme takkaa talven aikana usemmin kuin 5 kertaa (se siitä tunnelmoinnista). Kuivaisin pyykkiä enemmän narulla kuin kuivurissa (minkäs teet kun yöllä huomaat, että seuraavaksi päiväksi ei ole enää puhdasta vaatetta lapsen päälle pantavaksi). Minä, mies ja lapsi emme kaikki nauttisi niin kovin pitkistä lämpimistä suihkuista (ks. alla, milloin saunamme valmistuu?). Emme heinäkuun aikana ”leikkisi” kolmea viikkoa sähkökäyttöisellä henkilönostimella (nosturin sähkönkulutus laski varmaan puoleen kun vihdoin tajusimme sammuttaa kojeen aina silloin kun ei ollut tarvetta liikuttaa sitä). Autotallissa ei olisi sähkölämmitystä (mitä siellä ei viime talvena edes ollut asennettuna, mutta irtopatterimme olivatkin sitten aika tehokkaita). Koko ajan ei olisi tietsikka (tai pari) päällä sekä televisio yksikseen huhuilemassa tv-huoneessa (”joku” on muuten siitä rasittava tyyppi, että jättää aina tv:n päälle kun poistuu sen äärestä).

Ilmojen halki käy…

Toisaalta sähköä voisi mennä enemmänkin, jos: Seuraava talvi olisikin erityisen poikkeuksellisen kylmä ja pitkä. Saisimme vihdoin saunan valmiiksi ja saunomiskuntoon ja olisimmekin poikkeuksellisen innokkaita saunojia. Saisimme ulkovalot paikoilleen ja haluaisimme pitää niitä usein päällä. Muutenkin viihtyisimme enemmän valossa ja valaistuksessa. Ja sähkösaha tai -sirkkeli laulaisi taas useammin.

Kun tästä aukosta kurkistaa niin joskus tulevaisuudessa näkyy myös sauna!

Olen tyytyväinen sähkönkulutuslukemaan, joka on pienempi kuin rakennusprojektimme alkuaikoina uskalsin edes toivoa, vaikka suunnitteluvaiheen viitteellinen energiatodistus lupailikin hyvää. Tältä osin projektimme on siis varsin onnistunut. Toki on varmasti pilvin pimein talonsa samaan aikaan rakentaneita, joilla on vielä tiiviimpi talo, paksummat seinät, enemmän eristettä…. ja pienempi sähkönkulutus. Kivat teille!

EDIT 29.10.2012 / Harri

Anonyymi kyseli tuolla kommenteissa maalämpöpumpun käyttötunteja vuodessa. Eipä ole tullut pidettyä kirjaa, mutta lämmöt on laitettu päälle maaliskuun lopussa viime vuonna ja eilen pumpun loki näytti tältä:

Eli vuosi ja seitsemän kuukautta pumppu on nyt pyörinyt. Pari ensimmäistä kuukautta lämmöt oli vähän pienemmällä, eikä lämmintä vettä käytetty kun muutettiin vasta kesäkuun alussa.

Karkeasti laskien tuosta tullee suunnilleen sama 2000 tuntia / vuosi kuin Anonyymilläkin. Mainittakoon vielä että takkaa ei juurikaan ole tuona aikana käytetty.

244 vastausta artikkeliin ”Ensimmäisen vuoden sähkönkulutus

 1. Paljonko teillä on käyttötunteja tuossa maalämpöpumpussa vuodessa? Itsellä samanlainen pumppu jossa noin 2000 tuntia vuodessa.

 2. I simply want to mention I am newbie to blogging and actually savored you’re blog. Most likely I’m planning to bookmark your blog . You definitely have impressive articles and reviews. Bless you for revealing your webpage.

 3. I just want to tell you that I am just very new to weblog and absolutely savored you’re web page. Likely I’m going to bookmark your blog post . You amazingly have fabulous article content. Regards for sharing with us your blog site.

 4. I simply want to say I’m newbie to weblog and really savored your web-site. Very likely I’m want to bookmark your blog . You amazingly come with wonderful writings. Thanks a bunch for revealing your website.

 5. I simply want to say I am all new to blogging and absolutely savored you’re page. Very likely I’m planning to bookmark your site . You absolutely come with amazing article content. Cheers for sharing your website page.

 6. I simply want to mention I’m beginner to blogging and actually savored your blog site. Likely I’m going to bookmark your blog . You absolutely come with fabulous posts. Thanks a bunch for revealing your web page.

 7. I think other website proprietors should take this web site as an model, very clean and great user genial style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 8. Usually I don’t read article on blogs, but I wish to say that this write-up very compelled me to check out and do so! Your writing taste has been amazed me. Thank you, very great article.

 9. Hello, i think that i saw you visited my website so i came to “return the favor”.I’m trying to find things to enhance my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 10. I simply want to mention I am very new to blogs and actually liked your web page. Very likely I’m going to bookmark your website . You surely have great posts. Thank you for sharing with us your web-site.

 11. Thanks , I have recently been searching for info approximately this topic for a while and yours is the greatest I have discovered till now. However, what about the bottom line? Are you certain about the source?

 12. I’m still learning from you, as I’m trying to reach my goals. I absolutely enjoy reading everything that is written on your site.Keep the stories coming. I liked it!

 13. I just want to mention I am new to blogging and absolutely liked your blog site. Very likely I’m want to bookmark your blog post . You absolutely have good writings. Appreciate it for revealing your website.

 14. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 15. You actually make it appear so easy along with your presentation however I in finding this matter to be actually something that I think I’d by no means understand. It sort of feels too complicated and very huge for me. I’m taking a look ahead in your subsequent publish, I will attempt to get the grasp of it!

 16. Hello there, I discovered your site via Google while searching for a comparable subject, your site got here up, it appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 17. I simply want to say I am all new to blogs and really loved your blog. Almost certainly I’m going to bookmark your site . You actually have impressive stories. Thanks for revealing your web-site.

 18. I was suggested this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You are amazing! Thanks!

 19. I just want to tell you that I’m newbie to blogs and honestly liked you’re web blog. Probably I’m want to bookmark your blog . You amazingly come with fabulous article content. Many thanks for revealing your web page.

 20. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is fantastic blog. A great read. I will definitely be back.

 21. Great work! This is the kind of information that are supposed to be shared around the web. Shame on the seek engines for no longer positioning this post upper! Come on over and consult with my web site . Thank you =)

 22. As I web site possessor I believe the content material here is rattling magnificent , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Best of luck.

 23. I think other website proprietors should take this web site as an model, very clean and great user friendly style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 24. Great website. A lot of helpful information here. I¡¦m sending it to several buddies ans additionally sharing in delicious. And obviously, thank you for your sweat!

 25. I simply want to say I am just new to blogs and definitely liked your web site. Likely I’m planning to bookmark your site . You certainly have excellent writings. Appreciate it for sharing with us your webpage.

 26. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you helped me.

 27. I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I will try and check back more frequently. How frequently you update your web site?

 28. I’ve been browsing on-line more than three hours as of late, but I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made just right content as you did, the internet might be a lot more helpful than ever before.

 29. Excellent weblog right here! Additionally your site loads up very fast! What web host are you the usage of? Can I get your affiliate hyperlink in your host? I desire my site loaded up as quickly as yours lol

 30. I do agree with all the ideas you have presented on your post. They’re really convincing and can certainly work. Still, the posts are too quick for novices. May you please lengthen them a bit from next time? Thank you for the post.

 31. I want to express my love for your generosity giving support to people that really need help with your area. Your real commitment to passing the message all around came to be exceptionally significant and has truly permitted those like me to attain their desired goals. Your personal insightful recommendations entails this much a person like me and even further to my office workers. With thanks; from each one of us.

 32. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch!

 33. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossips and web and this is actually annoying. A good site with exciting content, this is what I need. Thanks for keeping this web site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 34. Somebody necessarily help to make seriously posts I’d state. That is the first time I frequented your website page and up to now? I surprised with the research you made to create this particular post extraordinary. Wonderful job!

 35. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 36. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 37. Thanks for sharing excellent informations. Your website is so cool. I am impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just could not come across. What an ideal website.

 38. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 39. Thank you for sharing superb informations. Your site is very cool. I’m impressed by the details that you¡¦ve on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and just couldn’t come across. What a perfect web-site.

 40. I simply wanted to thank you very much all over again. I’m not certain what I could possibly have used without these creative ideas revealed by you on such field. Completely was a real fearsome matter in my position, however , noticing a specialized avenue you treated it made me to leap for joy. I will be grateful for the assistance and even wish you really know what a great job you are getting into teaching the others thru a blog. More than likely you haven’t got to know any of us.

 41. Responsive web design is basically a technique used for web design and development. Further, it is used for creating brilliant layout and images to add more flexibility to a website. This practice makes your website compatible to different browsers window screen with the use of fluid dimensions at the time of designing your website.

 42. So I was stuck at my wits on what to look for and was just about to give up entirely when I came across your post. I really hope the best for you in business.

 43. Thank you so much for giving everyone such a superb chance to read articles and blog posts from this blog. It can be very pleasant plus jam-packed with amusement for me personally and my office mates to visit your website not less than three times in one week to study the new tips you have. And indeed, I am also usually astounded concerning the special strategies you serve. Some 4 points on this page are in fact the best we have all ever had.

 44. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this website. I’m hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing skills has inspired me to get my own site now. Actually the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 45. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

 46. Thank you for sharing excellent informations. Your website is so cool. I am impressed by the details that you¡¦ve on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What an ideal website.

 47. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly return.

 48. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 49. We are the principal resource to numerous developers, marketing agencies, and sales teams for their client-centric development and marketing needs and posts like this really do help us out.

 50. Nice read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch as I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch!

 51. Awsome article and right to the point. I don’t know if this is in fact the best place to ask but do you people have any ideea where to get some professional writers? Thanks in advance :)

 52. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you aided me.

 53. You can certainly see your skills in the paintings you write. The world hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. All the time go after your heart. ”Billy Almon has all of his inlaw and outlaws here this afternoon.” by Jerry Coleman.

 54. Hi there, I discovered your web site by means of Google at the same time as looking for a comparable matter, your site got here up, it seems to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 55. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossips and internet and this is actually annoying. A good website with exciting content, that is what I need. Thank you for keeping this website, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 56. Thank you a lot for providing individuals with such a splendid possiblity to read articles and blog posts from this website. It is usually so excellent and jam-packed with a great time for me personally and my office friends to visit your site not less than three times in one week to find out the fresh secrets you have got. Of course, I am just always fulfilled concerning the sensational principles served by you. Certain 4 facts in this posting are in truth the best we’ve ever had.

 57. I’m not sure where you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for excellent info I was looking for this info for my mission.

 58. Thanks so much for giving everyone an extraordinarily special possiblity to read from this website. It’s always very sweet and stuffed with a good time for me personally and my office co-workers to search your site no less than 3 times in a week to read through the newest guides you have got. And definitely, we’re at all times contented with all the special thoughts you serve. Selected 2 ideas on this page are undoubtedly the most beneficial I have had.

 59. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossips and net and this is actually annoying. A good blog with exciting content, that’s what I need. Thanks for keeping this web-site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 60. Nice to be visiting your weblog once far more, it continues to be months for me. Nicely this post that i’ve been waited for so lengthy. I want this article to total my assignment inside the university, and it has exact same subject together along with your post. Thanks, terrific share.

 61. Great post and straight to the point. I don’t know if this is really the best place to ask but do you people have any thoughts on where to hire some professional writers? Thanks in advance :)

 62. Making use of writers’ exercises such as “chunking”. They use numerous websites that contain several creative writing exercises. Writers read an exercise, and do it.

 63. This is my extremely initial time i go to here. I discovered a fantastic number of entertaining stuff in your weblog internet site, particularly its discussion. From your tons of feedback inside your articles, I guess I’m not the only one possessing each of the satisfaction here! Preserve up the excellent operate.

 64. I’m still learning from you, while I’m trying to reach my goals. I certainly enjoy reading everything that is written on your blog.Keep the posts coming. I enjoyed it!

 65. It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or advice. Perhaps you can write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!

 66. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 67. Excellent blog here! Also your website loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 68. whoah this weblog is magnificent i love studying your articles. Keep up the great paintings! You realize, lots of people are searching round for this info, you could aid them greatly.

 69. Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 70. Usually I don’t read article on blogs, however I would like to say that this write-up very pressured me to take a look at and do it! Your writing taste has been surprised me. Thanks, quite great article.

 71. Someone essentially lend a hand to make severely posts I would state. That is the very first time I frequented your website page and thus far? I surprised with the analysis you made to create this particular submit incredible. Fantastic job!

 72. Just wish to say your article is as astonishing. The clarity in your post is just excellent and i could assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 73. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

 74. With responsive web design for your website, you will be able to represent a distinct image of your brand from the rest of the crowd. Our team has required expertise and experience of handling simple to the most complicated web design projects.

 75. I think this is one of the most significant information for me. And i am glad reading your article. But want to remark on some general things, The web site style is perfect, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

 76. I have to convey my admiration for your kind-heartedness in support of men and women who really need help on this one topic. Your very own commitment to getting the solution along appears to be exceptionally informative and has helped girls like me to achieve their aims. This informative tips and hints implies a lot a person like me and substantially more to my peers. Warm regards; from all of us.

 77. I have not checked in here for a while because I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend :)

 78. I am really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one these days..

 79. What do you study? maxalt price The motion-capture animation was a snapshot of what the defense said happened the night Martin died. The animation showed Martin walking up to Zimmerman and punching him in the face, as well as Martin straddling and punching Zimmerman. It was built using Zimmerman’s account of what happened and estimations of witnesses who called 911 about the altercation the night Martin died.

 80. I¡¦ve read some just right stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I surprise how a lot effort you place to make this type of wonderful informative web site.

 81. Responsive web design is basically a technique used for web design and development. Further, it is used for creating brilliant layout and images to add more flexibility to a website. This practice makes your website compatible to different browsers window screen with the use of fluid dimensions at the time of designing your website.

 82. I really wanted to make a brief comment in order to express gratitude to you for the unique points you are giving out at this website. My time consuming internet look up has at the end of the day been paid with really good strategies to talk about with my family members. I would tell you that we website visitors are undoubtedly endowed to be in a perfect site with so many special professionals with very helpful basics. I feel truly fortunate to have used the web site and look forward to some more pleasurable minutes reading here. Thank you again for everything.

 83. What i do not realize is if truth be told how you are no longer actually much more well-appreciated than you might be now. You are so intelligent. You recognize thus considerably with regards to this matter, made me individually imagine it from numerous various angles. Its like women and men are not interested except it¡¦s one thing to do with Woman gaga! Your own stuffs nice. All the time care for it up!

 84. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website offered us with valuable info to work on. You have done an impressive job and our entire community will be grateful to you.

 85. I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one these days..

 86. I would like to get across my appreciation for your kind-heartedness supporting people that must have guidance on the question. Your real dedication to getting the message throughout had become extremely practical and have regularly made those much like me to get to their objectives. Your own insightful guide can mean a great deal a person like me and extremely more to my office colleagues. Regards; from everyone of us.

 87. I simply had to appreciate you once more. I do not know the things I could possibly have implemented in the absence of the actual tricks shown by you regarding such subject matter. It previously was a real horrifying setting in my position, however , considering the skilled manner you managed it made me to leap with happiness. I am just thankful for the service and then pray you recognize what an amazing job you happen to be accomplishing instructing the mediocre ones using a site. Most likely you have never got to know any of us.

 88. Thank you for sharing excellent informations. Your web site is very cool. I am impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and just could not come across. What an ideal site.

 89. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative. I’m gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 90. fantastic issues altogether, you just won a emblem new reader. What could you suggest about your put up that you simply made some days in the past? Any positive?

 91. I think other web-site proprietors should take this web site as an model, very clean and excellent user friendly style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 92. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 93. I together with my pals were found to be analyzing the excellent thoughts located on your site and so immediately I had a horrible suspicion I had not thanked the blog owner for them. These ladies were for this reason excited to study all of them and now have certainly been tapping into those things. We appreciate you really being indeed considerate as well as for making a decision on variety of superb guides millions of individuals are really desirous to know about. My personal sincere apologies for not expressing gratitude to earlier.

 94. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such great info being shared freely out there.

 95. Hello, i think that i saw you visited my blog thus i came to “return the favor”.I am trying to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 96. Thanks for some other informative blog. Where else may just I get that kind of info written in such a perfect manner? I have a venture that I’m just now working on, and I’ve been on the look out for such information.

 97. I simply wanted to write down a quick comment in order to say thanks to you for these stunning hints you are writing at this site. My time-consuming internet investigation has now been compensated with awesome facts to write about with my family and friends. I ’d claim that many of us readers are unequivocally blessed to dwell in a really good place with very many special individuals with very helpful tips. I feel somewhat grateful to have encountered the webpage and look forward to really more enjoyable moments reading here. Thank you again for all the details.

 98. You actually make it seem really easy along with your presentation but I find this topic to be really something that I think I might never understand. It sort of feels too complex and extremely extensive for me. I am looking forward on your next put up, I will attempt to get the cling of it!

 99. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don’t know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you are not already ;) Cheers!

 100. I like what you guys are up too. Such clever work and reporting! Keep up the superb works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site :)

 101. Terrific paintings! That is the kind of info that are supposed to be shared around the net. Disgrace on Google for no longer positioning this publish upper! Come on over and talk over with my web site . Thank you =)

 102. I’m not sure where you’re getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for magnificent info I was looking for this info for my mission.

 103. I¡¦m not sure the place you’re getting your info, but good topic. I needs to spend some time studying more or working out more. Thank you for magnificent info I used to be on the lookout for this information for my mission.

 104. I would like to point out my gratitude for your kindness supporting those people that really need help on in this concept. Your very own dedication to getting the message all around became surprisingly valuable and have really allowed people like me to realize their pursuits. Your new interesting instruction denotes this much a person like me and further more to my colleagues. Many thanks; from each one of us.

 105. I was suggested this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You are incredible! Thanks!

 106. I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

 107. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative. I am going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

 108. Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely helpful information specifically the last part :) I care for such information a lot. I was seeking this certain information for a very long time. Thank you and good luck.

 109. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you helped me.

 110. Our proficient team comprising of highly skilled web designers aim to deliver performance oriented services. They strive to build and develop brilliant websites that helps customers to build their brand online in the most effective and efficient way.

 111. magnificent submit, very informative. I ponder why the opposite specialists of this sector don’t realize this. You should proceed your writing. I’m confident, you have a huge readers’ base already!

 112. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 113. I have not checked in here for a while because I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend :)

 114. You could definitely see your enthusiasm within the work you write. The arena hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. All the time go after your heart.

 115. Wow, superb weblog format! How long have you been blogging for? you made running a blog look easy. The whole glance of your website is fantastic, as smartly as the content material!

 116. Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Very helpful info specially the last part :) I care for such info a lot. I was looking for this certain info for a long time. Thank you and good luck.

 117. I must thank you for the efforts you have put in penning this site. I am hoping to check out the same high-grade content by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal blog now ;)

 118. With responsive web design for your website, you will be able to represent a distinct image of your brand from the rest of the crowd. Our team has required expertise and experience of handling simple to the most complicated web design projects.

 119. This was actually discussed a while ago and I was for it initially. Over time though it became apparent that the total community was getting involved with this project. Archiving this would be best for everyone.

 120. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your site in my social networks!

 121. Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too magnificent. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it smart. I can not wait to read much more from you. This is really a terrific web site.

 122. Thank you so much for providing individuals with remarkably marvellous chance to discover important secrets from this blog. It is often very fantastic plus stuffed with amusement for me personally and my office acquaintances to search your blog at least 3 times in a week to read through the latest issues you have. And definitely, I’m also at all times astounded considering the effective ideas you give. Certain 2 ideas in this article are without a doubt the most impressive we’ve had.

 123. I like Facebook, but I hate that their notes section isn’t as appealing as MySpace’s blogs. I’ve recently transferred a blog from MySpace to Facebook using the ”share” icon located beneath each blog.. . However, I do not like the way it appears on my Facebook page. Are there any better ways to import my blogs?.

 124. I was suggested this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty. You are incredible! Thanks!

 125. I have been browsing online greater than 3 hours as of late, yet I by no means discovered any attention-grabbing article like yours. It is pretty price enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you probably did, the web can be a lot more helpful than ever before.

 126. Thank you for any other fantastic post. The place else may just anyone get that type of information in such a perfect way of writing? I’ve a presentation next week, and I am at the look for such info.

 127. I¡¦ve read a few just right stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how so much attempt you place to create the sort of fantastic informative web site.

 128. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossips and net and this is really annoying. A good website with interesting content, that’s what I need. Thank you for keeping this web site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 129. Great work! This is the kind of information that are meant to be shared around the net. Shame on Google for now not positioning this put up upper! Come on over and seek advice from my website . Thank you =)

 130. Nice blog right here! Also your site so much up fast! What host are you the use of? Can I am getting your affiliate link in your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 131. whoah this weblog is wonderful i really like reading your posts. Keep up the good paintings! You already know, many individuals are searching round for this information, you could aid them greatly.

 132. I enjoy you because of every one of your hard work on this web page. Debby take interest in making time for investigation and it’s simple to grasp why. We learn all of the compelling way you convey useful information through this web blog and as well as increase response from some other people on the matter while our child is without a doubt becoming educated a lot. Take pleasure in the rest of the year. You’re carrying out a superb job.

 133. You actually make it seem so easy along with your presentation but I in finding this matter to be really one thing which I feel I’d by no means understand. It sort of feels too complicated and extremely broad for me. I’m looking forward on your subsequent put up, I will attempt to get the grasp of it!

 134. I do accept as true with all the ideas you have presented on your post. They are really convincing and can definitely work. Still, the posts are too quick for starters. May just you please prolong them a bit from next time? Thank you for the post.

 135. Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Very helpful info specifically the last part :) I care for such information a lot. I was seeking this certain info for a very long time. Thank you and good luck.

 136. whoah this weblog is fantastic i love studying your posts. Stay up the good work! You realize, lots of individuals are searching round for this information, you could help them greatly.

 137. Wow, wonderful blog structure! How lengthy have you ever been running a blog for? you make blogging look easy. The whole glance of your web site is fantastic, let alone the content!

 138. I¡¦ve been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site. Studying this information So i¡¦m happy to exhibit that I’ve an incredibly just right uncanny feeling I came upon just what I needed. I most undoubtedly will make sure to don¡¦t overlook this website and provides it a glance on a constant basis.

 139. We dont just take a back seat we help you all the way through the process of either getting your internet business off the ground or helping you expand an existing one and we do so at an affordable price.

 140. We have a very close relationship with all our clients and we set very clear objectives toward reaching their goal and providing the top leading services only in comparison to much larger higher priced boutiques at affordable rates.

 141. My husband and i got really happy that Emmanuel could finish off his investigations through your ideas he gained through your web page. It is now and again perplexing just to possibly be freely giving methods the others have been selling. And we all acknowledge we have the blog owner to thank for that. Most of the explanations you have made, the easy site navigation, the relationships you can help create – it is all astounding, and it’s making our son in addition to our family reckon that the subject is interesting, and that’s extremely essential. Thanks for everything!

 142. I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the excellent works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site :)

 143. I am so happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 144. Thanks a bunch for sharing this with all folks you actually recognize what you’re speaking approximately! Bookmarked. Please also seek advice from my website =). We may have a hyperlink alternate contract between us!

 145. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your website in my social networks!

 146. Wow! Thank you! I continuously needed to write on my website something like that. Can I include a fragment of your post to my website?

 147. Wow, marvelous weblog format! How lengthy have you been blogging for? you made blogging glance easy. The entire glance of your website is wonderful, let alone the content!

 148. I like what you guys are up too. Such clever work and reporting! Carry on the excellent works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site :)

 149. fantastic publish, very informative. I ponder why the other experts of this sector do not notice this. You should proceed your writing. I am sure, you’ve a huge readers’ base already!

 150. certainly like your web site however you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the reality however I will definitely come back again.

 151. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, as well as the content!

 152. Hello, you used to write fantastic, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your great writings. Past several posts are just a little out of track! come on!

 153. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 154. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 155. magnificent post, very informative. I’m wondering why the other specialists of this sector do not realize this. You must continue your writing. I’m confident, you have a great readers’ base already!

 156. Thank you, I’ve just been looking for info approximately this subject for a long time and yours is the greatest I’ve came upon so far. However, what about the conclusion? Are you certain in regards to the source?

 157. Magnificent web site. A lot of useful info here. I am sending it to several pals ans also sharing in delicious. And of course, thank you on your sweat!

 158. I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You’re incredible! Thanks!

 159. The Zune concentrates on being a Portable Media Player. Not a web browser. Not a game machine. Maybe in the future it’ll do even better in those areas, but for now it’s a fantastic way to organize and listen to your music and videos, and is without peer in that regard. The iPod’s strengths are its web browsing and apps. If those sound more compelling, perhaps it is your best choice.

 160. You really make it appear really easy together with your presentation but I to find this topic to be really something which I feel I would never understand. It seems too complicated and very extensive for me. I am looking ahead for your subsequent put up, I will try to get the hold of it!

 161. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

 162. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 163. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ’Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of ”neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune ”Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 164. It¡¦s really a cool and useful piece of information. I¡¦m satisfied that you just shared this helpful info with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 165. The Zune concentrates on being a Portable Media Player. Not a web browser. Not a game machine. Maybe in the future it’ll do even better in those areas, but for now it’s a fantastic way to organize and listen to your music and videos, and is without peer in that regard. The iPod’s strengths are its web browsing and apps. If those sound more compelling, perhaps it is your best choice.

 166. It is really a great and helpful piece of information. I’m satisfied that you shared this useful information with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 167. Just wish to say your article is as astonishing. The clearness in your post is simply nice and i could assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

 168. I haven¡¦t checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I¡¦ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend :)

 169. Thanks for sharing superb informations. Your website is very cool. I’m impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and just could not come across. What a perfect website.

 170. Great awesome issues here. I am very happy to peer your article. Thanks so much and i am taking a look ahead to touch you. Will you please drop me a mail?

 171. I was just searching for this information for some time. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your website. I wonder what’s the lack of Google strategy that don’t rank this kind of informative sites in top of the list. Generally the top sites are full of garbage.

 172. Thank you for sharing excellent informations. Your website is so cool. I’m impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and simply could not come across. What a great web site.

 173. Terrific work! This is the type of information that should be shared around the web. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my site . Thanks =)

 174. It is actually a great and helpful piece of info. I¡¦m glad that you shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 175. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you aren’t already ;) Cheers!

 176. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

Kommentointi on suljettu.