Vihreää valoa

Vähän venähti pitkäksi taas kirjoitustauko, kun kiireitä on riittänyt. Mutta otetaan nyt takaisin korkojen kanssa.

Teri-Talojen luonnokset

Saimme Teriltä uudet luonnokset ja ne näyttävät nyt siltä kuin pitääkin. Kaikki toivomamme korjaukset on tehty. Rakennuslupakuviin verrattuna eroja on vain muutama: olohuoneen ikkunat ovat kolmiosaiset kaksiosaisten sijaan, tämä oli Teri-Talojen toive. Mielestämme ne sopivat oikein hyvin muuhun taloon. Yksittäiset ikkunaruudut ovat nyt neliön muotoiset, jatkaen monien muiden ikkunoiden neliö-teemaa.

Tekninen tila on hieman isompi ja eteinen vastaavasti hieman pienempi. Ei ongelmaa siinäkään, muutos on aika pieni ja nyt mahtuu tekniseen tilaan kaikki tarvittava paremmin. Pääovi tulee olemaan avattavalla levennyksellä varustettu. Pitkittäissuuntainen väliseinälinja on kantavaa rakennetta, joten sen takia keittiöön ja eteiseen tulee kyseiseen kohtaan näkyvä palkki. Viherhuoneen lasitettavista seinistä jätetään muutama ylimääräinen tolppa pois.

Terin seinärakenne on tosiaan hieman paksumpi kuin alkuperäisissä suunnitelmissamme. Talo kasvaa siis nelisen senttiä leveys- ja pituussuunnassa, sillä sisämitoista emme halunneet tinkiä. Toinen syy on se, ettei tuo seinäpaksuuden kasvaminen syö rakennusoikeutta, kun seinän paksuus ylittää 25 senttiä, kts. aiempi kirjoitus. Tämä kaikki aiheuttaa tietysti sen että rakennuslupakuviin pitää tehdä muutoksia, jotta tieto menee myös kuntaan. Se taas on tärkeää mm. siksi että talon nurkat merkitään oikeille kohdille, eikä neljä senttiä pieleen.

Puustellin suunnitelmat

Vantaan Puustellin Jani Luukkoselta saimme tarjouksen KHH:n, vessojen ja eteisen kalusteista, sekä vaatehuoneen liukuovesta ja keittiön välitilan lasista. Asennettuna vajaa 14 tuhatta, josta kolme tonttua on altaita, peililiukuovia ja hanoja. Katsotaan nyt mitä kaikkea otetaan tuolta. Suunnitelmat ovat joka tapauksessa mainioita ja ihmeeksemme Jani sai sovitettua kodinhoitohuoneeseen kaikki toiveemme.

Kodinhoitohuoneeseen tulee paljon kaappeja ja laatikoita, sekä käsipyykkiallas. Ovet valkoiset ja tasot sellaista jännän ruostuneen pellin näköistä laminaattia. Eipä näy mikään lika siinä. Vessoihin tulee sama ovimalli kuin keittiöön. Tasoja ei tule, sillä lavuaarit ovat sen verran isot että täyttävät ko. tilan. Päämakuuhuoneen yhteydessä olevaan vessaan tuleva lavuaari on sen verran leveä, että siihen tulee kaksi hanaa. Eipä tarvitse tapella hampaidenpesuvuoroista. Muuten molempiin vessoihin tulee yksi kapea ja korkea kaappi, sekä isot allaslaatikot. Kaappeihin tulee töpselit sisälle, jolloin sinne saadaan piiloon partakoneet ja sähköhammasharjat latureineen. Laatikkoihin tulevat muut hygieniatavarat. Eli tasoille ei jää roinaa pölyä keräämään.

Eteisen kaappiin tulee korkeat ja leveät peililiukuovet ja samanlainen ovi tulee siis myös vaatehuoneeseen. Lisäksi tulimme siihen tulokseen että keittiön välitilaa ei laatoiteta, vaan siihen tulee valkoinen maitolasi. Helpottaa puhtaanapitoa ja on nätti.

[Edit Kristiina: Janille jälleen suurkiitos mainioista suunnitelmista. Hyvän suunnittelijan avulla säästää aikaa ja vaivaa – sen sijaan, että itse pähkäilisi joka armaan kaapin ja laatikon, voi keskittyä hienosäätöön.]

Maalämpö ja vesikiertoinen lattialämmitys

Maalämpötarjouksia on pyydetty ja saatu. Hinnat vaihtelevat reilusta 15000 eurosta vajaaseen 20000 euroon, ja nämä ovat nyt sitten ilman autotallia. Sisältää siis maalämpöpumpun ja vesikiertoisen lattialämmityksen asennettuna, sekä kaivon porauksen. Tuo on yksi harvoja asioita, jotka ovat edullisempia kuin luulimme. Tässä näkynee tiukentuneiden lämpöeristysvaatimusten vaikutus; enää ei tarvita niin tehokasta pumppua ja syvää reikää kuin ennen.

Vielä kun saisi nuo tarjoukset jotenkin järjestykseen ja tietäisi mikä on hyvä. Ja minkä takia toiset haluaa myydä 9 kW:n pumpun ja 140 metriä kaivoa ja toiset 6 kW:n pumpun ja 110 metriä kaivoa?

Kustannusarvio ja pankki

Pääsimme vastaavan työnjohtajan kanssa yhteisymmärrykseen kustannusarviosta ja hän allekirjoitti sen pankkia varten. Muuten, se kuuluisa ”joku” lienee lisännyt hiivaa kustannusarvioomme, sillä se on tässä matkan varrella paisunut kuin pullataikina. Siksipä tässä joutuu tekemään tyhmiäkin kompromisseja (kylmä autotalli esimerkiksi), mutta rahat vaan yksinkertaisesti eivät riitä kaikkeen.

Joka tapauksessa kävimme tänään pankkimme rahoituspäällikön juttusilla, joka ei ihmeeksemme mukissut kustannusarviostamme yhtään. Kiitteli vaan, että onpa hyvin laadittu. Eli kun pankkikin näytti vihreää valoa, niin ei kai tässä muuta kuin talokaupoille!

Yksi vastaus artikkeliin ”Vihreää valoa

  1. Hienosti homma etenee! Tuo maalämpöpumppu-pohdinta kuulosti jokseenkin tutulta…. Meillä ei ole vieläkään pumppua ostettuna, odotetaan vielä, jos Lämpöässät haluaa tehdä tarjouksen, Nibe on nyt vahvoilla. Kriteerinä hinta. Ja muutamalla tutulla on Niben pumppu ja sitä kautta ollaan huomattu, että hyvin toimii. Mielellään ostaisi toki suomalaista.

Kommentointi on suljettu.