Kuulumisia

Talopakettia väännetään edelleen, lähinnä Teri-Talon kanssa. Nyt odotellaan sieltä suunnalta luonnoksia. Ensimmäisissä, tarjouksen mukana tulleissa oli pieniä tarkennuksia vaativia asioita. Aika hyvin tuo tuntuu kuitenkin taipuvan omien suunnitelmiemme kaltaiseksi.

Toisella rintamalla yritämme saada kasaan kustannusarviota. Pankki kun haluaa sellaisen. Ja kiinnostaa se tietysti meitä itseämmekin. Yritämme tehdä siitä kohtuullisen osuvan ja mielummin yli kuin alle. Niinpä emme vedä oikeastaan mitään hatusta, vaan yritämme pohjata kaiken saatuihin tarjouksiin. Niitä voi kilpailuttaa tarvittaessa lisää myöhemminkin, kunhan saadaan joku oikea arvio. Vastaava työnjohtajamme toimii tässä apuna.

Aika paljon jo kaikkea onkin, mutta vielä puuttuu tarjoukset ainakin sisä- / sisustustöistä, maalämmöstä ja LVI-urakasta.

Kolmannella rintamalla LVI- ja sähkösuunnittelut ovat käynnistymässä. Myös kodinhoitohuoneen, eteisen ja vessojen kalustussuunnittelu on käynnistymäisillään.

Kallistahan tästä tulee joka tapauksessa, mutta kustannusarvion loppusummasta ja pankista sitten riippuu kuinka paljon joudumme itse osallistumaan. Ulkomaalaus ja pihatyöt jäänevät meille joka tapauksessa.

Kunhan saadaan tuo kustannusarvio tehtyä ja talotoimittajan kanssa sovittua talosta, voidaan mennä pankkiin, nostaa lainaa ja tehdä talokaupat!

4 vastausta artikkeliin ”Kuulumisia

 1. Itse käytin kustannusarvion laadintaan Talopeliä (www.talopeli.fi), ja Nordean tarjoamaan Raksystemsin tekemää kustannusarvio-ohjelmaa. Pieleen menivät molemmat :) Loppusuoralla ollaan, ja pahasti näyttää siltä, että kustannukset menevät n. 5-10% yli arvioidun. Tuossa vaiheessa kun tuota tein minulla ei ollut todellisia kustannuksia tiedossa kuin talopaketin ja tallin pystytysurakan osalta. Tarkensin arviota tuossa vuoden vaihteessa, ja silloin näytti vielä ihan mahdolliselta pysyä budjetissa. Mutta se oli ennen kuin sisätyöt alkoivat. Niihin on mennyt enemmän rahaa kun on budjettiin merkattu… Mutta eiköhän tästä selvitä. Lainaa on vielä riittävästi jäljellä, ja kun nyt saisi tämän nykyisen asunnon myytyä, niin sitten voisi selvitä ilman lisälainaakin… Ehkä. Pihatyöt on vielä tekemättä. Ja suunnittelematta. Ja budjetoimatta…

 2. Meiltäkin haluttiin kustannusarviota ja ensin kysyttiin sellaista meidän arkkitehdiltä. Se sitten sanoi, että monasti pankit ovat hyväksyneet juurikin tuon talopelin arvion. Teimmekin sen ja oma arvio olikin ollut vähän saman suuntainen.

  Pieni varoituksen sana siitä pelistä. Kannattaa tallentaa se arvio kaksi kertaa eri nimellä ennen tulostamista. Olimme vääntäneet monta päivää niitä summia sinne ja kun tulostuksen hetki tuli, niin kone ilmoitti että jotain on tallentamatta. Tallensimme koneen kehotuksesta työn ja sinne hävisi kaikki meidän arviot. Melkein otti päähän. :)

 3. Juu, Talopeliä meilläkin on pelattu jo ”aikojen alusta” asti :-) Se antaa kyllä jonkinlaisen arvion, muuta mielestäni aika ylimalkaisen (ainakin se ilmais/yksityiskäyttäjä versio). Ammattilainen saa siitä varmaan enemmän irti. Ja se tallentaminen on tosiaan outo.

  Nordean Excel-taulukkoa (jos Tapani sitä tarkoitti) olemme myös käyttäneet. Tai siis käytämme, eli sillä olemme tuota kustannusarviota tehneet, hieman muokattuna tosin. Sekin tietysti on vain niin tarkka kuin siihen syötetyt arvot. Ja siksi yritämme käyttää siinä lukuja saaduista tarjouksista. Pihatöihinkin on varattu rahaa, se tosin ihan hatusta vedettynä. Lisäksi meillä on laskettu mukaan 5% ylitys.

  Joka tapauksessa kaikki mitä irti saadaan, varmaan menee :-)

 4. Minulla tuli kustannusarviota tehdessä sellainen tunne, että talopeli sekä pankkien omat laskurit antavat todella vain melko suuntaa-antavia arvioita. Niiden pohjalta tehtiinkin sitten oma taulukko, johon eriteltiin urakkahommat, materiaalit, suunnitelmat/hallinnolliset kulut ja sekalaiset menot. Kaikki mistä tarjouksia pystyi ilman tarkkoja kuvia pyytämään, pohjattiin todellisiin arvioihin. Muutamia kohtia arvioitiin mestarin avulla ja esim. sistuskulut arvioitiin kaupoissa olevien todellisten hintojen ja menekin mukaan. Pyöristykset aina ylöspäin.

  Nyt sitten homman edetessä päivitetään kustannusarvioon jatkuvasti todellisia toteutuneita summia, joten seurantakin pysyy aika hyvin kohdallaan. Saa nähdä missä vaiheessa lähtee lapasesta. Toistaiseksi jotkut jutut ovat olleet kalliimpia ja toiset halvempia, joten suurta heittoa alkuperäiseen arvioon ei vielä ole syntynyt.

  Suurimpana uhkana budjetissa pysymiseen taitaa olla, että jos jostain itse tehdyksi suunnitellusta hommasta ei selvitäkään ilman ammattilaisen apua. Mutta sitä varten onkin varattu vielä ”yllättävät menot” rivi. :)

Kommentointi on suljettu.